Nieuws

Bouwmeester: ‘No guts, no glory’

WEYMOUTH - Marit Bouwmeester pakte zaterdag haar allerlaatste mogelijkheid om uitzicht te houden op het goud bij de Olympische Spelen van Londen. De Nederlandse zeilster begon als vierde aan de laatste heat voor de medal race en greep door haar winst de koppositie.

18:28

WEYMOUTH – Marit Bouwmeester pakte zaterdag haar allerlaatste mogelijkheid om uitzicht te houden op het goud bij de Olympische Spelen van Londen. De Nederlandse zeilster begon als vierde aan de laatste heat voor de medal race en greep door haar winst de koppositie.

WEYMOUTH – Marit Bouwmeester pakte zaterdag haar allerlaatste mogelijkheid om uitzicht te houden op het goud bij de Olympische Spelen van Londen. De Nederlandse zeilster begon als vierde aan de laatste heat voor de medal race en greep door haar winst de koppositie.

Door Anne Joldersma

Aan de ene kant ben ik wel opgelucht”, verklaarde de blonde Friezin met een grote glimlach na afloop. “Ik heb nog een kans op goud, daar ben ik zeker blij mee.”

Toch baalde Bouwmeester ook een beetje. In haar eerste race van de dag (zesde) liet ze een kans liggen om twee plekken op te schuiven waardoor ze met een kleine voorsprong aan de afsluitende medal race van maandag had kunnen beginnen.

“Ik had die laatste twee boten moeten pakken in de downwind”, legt Bouwmeester uit. “Ik had al een zes als aftrek en ik dacht ‘no guts, no glory’. Ik ben er vol voor gegaan, maar helaas.”

Bouwmeester deelt nu de koppositie in het klassement met de Chinese Lija Xu. De Belgische Evi Van Acker en de Ierse Annalise Murphy volgen op een punt achterstand.

“Of ik ooit zo’n spannende medal race ben ingegaan? Het wordt nu wel echt tight! Degene die voor de ander finisht, wint. We zullen het zien, het wordt sowieso een lastige race. Ik heb een goede uitgangspositie, zeker gezien de wind die we hebben gehad.”

Zachte omstandigheden

Van de vier dames die om de prijzen strijden in de medal race is Bouwmeester de zeilster die verreweg het meeste baat heeft bij zachte omstandigheden. ‘Windy Weymouth’ deed de afgelopen week zijn naam echter eer aan door continu zware omstandigheden bij de vloot voor de boeg te gooien.

Zo kon het gebeuren dat de Ierse Murphy, die maar liefst veertien kilo zwaarder is dan Bouwmeester, zich met de drie van te voren als topfavorieten ingeschaalde zeilsters kon meten.

“Bij gewonen wind is zij normaal altijd totaal weg”, legt Bouwmeester uit. “Ze heeft echt geluk gehad dat het niet zacht heeft gewaaid, want zelfs in deze condities had ze het soms zwaar. Maar ik wil niet zeggen dat ze een mindere zeilster is, want ze heeft wel sterk gevaren deze week.”

Toch lijkt het geluk van de Ierse op te raken. Voor de komende dagen is er minder harde wind voorspeld in Weymouth. “Ja! Ik geloof dat het gaat omslaan”, juichte Bouwmeester een klein beetje.

“Het was wel lachen, want toen ik de zachte wind die voor morgen is voorspeld zag, dacht ik meteen bij mezelf: zul je net zien… Op een rustdag.”

Ontspannen

De dames krijgen morgen een dag vrij voordat de laatste alles beslissende race maandag wordt gevaren. Bouwmeester zal even bij de Finn-klasse kijken waar vriend Ben Ainslie om het goud strijd.

“Maar ik zit daar vooral om te zien hoe de wind staat omdat het dezelfde windrichting zal zijn als maandag. Ik wil zien waar ze de baan gaan neerleggen en dat soort dingen. De rest van de dag ga ik lekker ontspannen. Ik sluit me af van de wereld. Ben best wel een beetje een einzelgänger.”

Bouwmeester, samen met haar uitgebreide begeleidingsteam, staat te boek als een perfectionist. De medal race laat ze dan ook niet aan het toeval over. “Ik heb veel tijd op de baan besteed met mijn trainingspartner Claire Blom.”

“Het is zeker niet een favoriete baan voor mij. Maar dan heb je een keus. Je kan er niet varen of je kan er leren varen. Volgens mij heb ik het goed geleerd. We hebben een tactiek bedacht en hopelijk kan ik die toepassen. We gaan het zien op maandag. Het wordt een spannende.”

© NUsport/Anne Joldersma

Last modified: 4 augustus 2012
Sluiten