Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

BootSurvival, een cursus voor het varende gezin

11:38

Nomas swimming en Swimfantastic organiseren speciaal voor gezinnen die watersporten beoefenen de cursus BootSurvival. Tijdens deze praktische training van vier keer anderhalf uur leren de deelnemers hoe zij moeten handelen bij man over boord situaties. Elk familielid ervaart hoe het voelt om drenkeling en redder te zijn.

Met het gezin 
Volwassenen en kinderen kunnen samen meedoen. Zij kunnen tijdens de cursus ervaren hoe het is om drenkeling te zijn. Daarnaast leren zij hoe zij zichzelf en elkaar kunnen helpen als er iemand overboord gaat. Ook EHBO komt aan de orde. Plezierig varen wordt daarmee ook zelfverzekerd en veilig varen, aldus initiatiefnemers Ankie van Dijk en Marjon Huibers.

BootSurvivalInitiatiefnemers 
‘Als zeiler en zwemonderwijzer gaat de veiligheid op en rond de boot mij zeer aan het hart’. Enthousiast zeilster Ankie van Dijk geeft al meer dan 35 jaar zwemles in binnen- en buitenland. Samen met collega Majon Huibers heeft Van Dijk een cursus ontwikkeld voor het watersportgezin. Huibers is naast zwemonderwijzer ook Lifeguard-instructeur en bestuurslid bij de Zandvoortse Reddingsbrigade.

‘We hebben een speciaal programma samengesteld voor ouders en kinderen waarbij we de deelnemers een aantal handigheidjes leren. Ook laten we de deelnemers ervaren hoe het is om met een reddingsvest in het water te vallen. En, dat is natuurlijk nog belangrijker, wat je moet doen om weer veilig aan boord te komen. Het is vooral leuk dat je de cursus met het hele gezin doet. Want je vaart tenslotte ook samen. Je bent dan met elkaar goed voorbereid”. Vult Marjon Huibers aan.

Inhoud van de cursus 
ZwemmenIn twee ochtenden krijgt u uitleg over veiligheid en samenwerken. De nadruk ligt op de praktijk in het water. De cursus is in een buitenzwembad en bestaat uit de volgende onderdelen.

– het te water raken op verschillende manieren, zowel met zeilkleding en reddingsvest als in zwemkleding
– met “zware” kleding toch kunnen drijven
– zwemmen met kleding
– ervaren hoe het is om onderwater niks te kunnen zien
– hoe te handelen bij man overboord
– een “droge” redding uitvoeren
– een redding vanuit het water verrichten
– het vervoeren van een drenkeling
– loskomen als iemand je vastklemt in het water
– EHBO: de kleine gevaren, signaleren van onderkoeling en hoe te handelen

De cursus is gebaseerd op Survival van de NPZ/NRZ en Reddend zwemmen van de Reddingsbrigade. Alle deelnemers ontvangen na afloop van de cursus een certificaat met de goed afgelegde onderdelen.

Locatie en data
BootSurvival is verdeeld over twee lessen van 2 uur. Zondag 26 mei en zondag 2 juni van 8.00 tot 10.00 uur. De cursussen vinden plaats in het Flevoparkbad in Amsterdam. In november starten de winterlessen van BootSurvival. Meer informatie en inschrijven voor de cursus kan via swimfantastic.com

 

Last modified: 8 mei 2013
Sluiten