Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Mitch Booth nieuwe aanwinst Nacra 17 ploeg

10:06

Mitch Booth is de nieuwe aanwinst voor de Nederlandse Nacra 17 Kernploeg. Booth gaat ten minste tot en met de ISAF wereldkampioenschappen in september de twee Nederlandse Nacra 17 teams uit de Delta Lloyd kernploeg begeleiden. Booth heeft in juni twee stages meegemaakt met de Nederlandse zeilers tijdens trainingen in het Noord-Spaanse Santander. Dat is wederzijds goed bevallen. Booth reist morgen af naar Zuid-Frankrijk om zich met de Nacra17 kernploeg voor te bereiden op het Europees Kampioenschap in La Grande Motte van 5 tot en met 12 juli.

Oude bekende

Mandy Mulder en Coen de KoningMitch Booth heeft de Nederlandse nationaliteit en vertegenwoordigde Nederland op de Olympische Spelen van Athene in 2004 en Beijing 2008 in de Tornado klasse, voorloper van de Nacra17. In 2004 zeilde Booth met Herbert Dercksen, het duo werd vierde. In 2008 zeilde hij de Spelen met Pim Nieuwenhuis. Die laatste keer eindigden Booth en Nieuwenhuis als vijfde. De zeer ervaren catamaranspecialist won onder Australische vlag in 1992 al eens het olympische brons en in 1996 het zilver, ook in de Tornado klasse.

Hoofdcoach blij met samenwerking

Hoofdcoach van het Watersportverbond Ian Ainslie is content met de samenwerking. “We zochten een ervaren specialist die in deze uitdagende nieuwe klasse ervoor kan zorgen dat we weer mee gaan doen voor de podiumplaatsen zoals in 2013. Dat Mitch beschikbaar is en dat het goed klikte met de zeilers tijdens de eerste twee trainingsstages is geweldig. Voor beide partijen is het beter om ons nog niet tot Rio 2016 vast te leggen. We gaan na Santander evalueren over een eventueel vervolg en hoe we dat verder invullen.”

Technisch aspect

Mitch Booth vindt het een mooie uitdaging. “Ik heb de introductie van de Nacra17 op de voet gevolgd. Het is natuurlijk een eenheidsklasse. Dus het lijkt eenvoudig. Maar het is juist daarom van nog groter belang wat je met het materiaal doet en hoe je de boot zeilt.”

“Mijn focus ligt op de technische kant van de sport, op het water. De Nederlandse teams zitten er dicht tegenaan. Het zijn maar kleine verschillen, fracties. De benodigde aanpassingen zijn heel subtiel. Zoals bijvoorbeeld zwaarden, die zijn heel complex. Hoe gebruik je die het beste? In dat soort dingen moeten wij meer het initiatief hebben en houden. En daar waar wij kleine doorbraken maken, moeten we dat geheim houden.”

Renee Groeneveld en Steven KrolTeams blijven hetzelfde

Booth begeleidt de twee bestaande teams uit de Delta Lloyd kernploeg. Mandy Mulder zeilt met Coen de Koning en Renee Groeneveld vormt een team met Steven Krol. Booth reageert: “Het is mijn opdracht de bestaande teams beter te laten zeilen. Mijn focus is op het technische zeilen, maar ik ben persoonlijk van mening dat je vooral plezier moet hebben met wat je doet. Dat geldt voor de samenstelling van je team en voor de samenwerking onderling. Ik heb overigens gezien dat beide teams plezier uitstralen en goed samenwerken.”

Last modified: 4 juli 2014
Sluiten