Nieuws

Bondscoach Jaap Zielhuis: ‘optimistisch gestemd’

'Doen we hier mee om te winnen?' vroeg bondscoach Jaap Zielhuis zich af aan de vooravond van de Holland Regatta in Medemblik. 'Ja. Ik ben optimistisch gestemd.'

08:54

‘Doen we hier mee om te winnen?’ vroeg bondscoach Jaap Zielhuis zich af aan de vooravond van de Holland Regatta in Medemblik. ‘Ja. Ik ben optimistisch gestemd.’


Zielhuis: “We hebben een jonge ploeg met veel talent. De begeleiding van de kernploeg is voor elkaar. We kunnen nu aan het werk zoals we het willen doen. Ja, we kunnen hier in Medemblik goed presteren. Ik heb over de hele lijn een goed gevoel.”


“Na de Spelen van Athene 2004 zijn er van de oude ploeg veel zeilers gestopt. Dat heeft echter ook weer kansen gegeven. We hebben een nieuwe manier van werken opgezet. Nieuwe regels: een olympische campagne doen betekent fulltime varen, op kernploegniveau, met fulltime begeleiding. Plus: veel samenwerken en veel uitwisseling. Zoals surfers Caspar Bouman en Joeri van Dijk bijvoorbeeld doen en de Yngling-zeilsters. Ook stimuleren we concurrentie meer.”
“Onze meest ervaren zeilsters zijn pakweg mid-twintig, met nog wat oudere zeilsters in de Yngling. Wat goed is, komt snel. Dat hebben we afgelopen winter gezien in Palma en Hyeres. Maar wat snel komt, heeft ook gaten in de ervaring. Daar gaan we aan werken. Op tactisch gebied moeten we blijven bijschaven, maar ik heb er alle vertrouwen in.”
 
Sterke troeven in Medemblik zijn natuurlijk Marcelien de Koning en Lobke Berkhout, de regerend wereldkampioenen in de 470. Jaap Zielhuis: “Ze hebben vorig jaar een topjaar gehad. Wereldkampioen en Sportploeg van het jaar. Maar we kijken naar de toekomst. Hoe kan het nog beter? Jacco (Koops, coach –red.) heeft aangegeven dat er op het technisch vlak behoefte is aan ondersteuning. Daartoe hebben we Daniel Smith (Australische trainer) aangetrokken. Hij gaat de trainingen verzorgen voor de 470-zeilers. Jacco blijft de coaching doen. Marcelien en Lobke proberen vooral met lichtweer nog beter te worden.”


Zielhuis: “Sven en Kalle Coster hebben vorig jaar een goed EK gedraaid. Het WK ging minder. Ze werken aan een constantere lijn. Dat is het doel: stabiel varen. Ze worden gecoacht door vader Dick.
In de RS:X coacht Jochem Brenninckmeijer Joeri van Dijk, kernploeglid, en Caspar Bouman, lid van het Olympic Talent Team. Het aardige van dit duo is, waar de een goed in is, is de ander zwak in. De een is goed in zwaar weer, de ander in licht weer. Joeri heeft als gevolg van een blessure wat trainingsachterstand.”


“In de Yngling-klasse hebben een opzet van een hockeyploeg,” vervolgt Zielhuis, “een project met drie boten, negen zeilsters en een coach, Maurice Paardenkooper. Hij is ook geestelijk vader van dit project. De teams wisselen onderling van samenstelling en zo is er veel uitwisseling.” 


Zeilers/surfers uit de 470, RS:X en Yngling vormen momenteel de kernploeg. Het Tornado-team Mitch Booth/Herbert Dercksen heeft een status aparte. “We hebben eerder een werkovereenkomst met ze dan een kernploegovereenkomst,” licht Jaap Zielhuis toe. “Zij zijn profs en volgen hun eigen programma.”


Andere zeilers zullen zich eerst nog moeten bewijzen voordat zij in de kernploeg komen. Dat geldt bij voorbeeld voor het nieuwe Tornado-team Coen de Koning en Mischa Heemskerk.
Ook de Finn, Laser, Laser-Radiaal en 49-er zeilen kanshebbers en talenten. Hoe het met de Star gaat, valt nog niet te voorspellen. Dat is bij uitstek de klasse waar in een laat stadium zeilteams een gooi gaan doen naar een olympisch startbewijs.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten