Actueel, Nieuws

Blue Planet Odyssey bijna van start

16:46

Jimmy Cornells Blue Planet Odyssey begint voor Cornell en zijn bemanning op zaterdag 31 mei. De 74-jarige zeiler vertrekt dan vanuit Londen naar Groenland voor de noordwestpassage. Cornell is onder andere auteur van meerdere standaardwerken op het gebied van langeafstandzeilen en grondlegger van de Atlantic Rally for Cruisers.

Blue Planet Odyssey routeBlue Planet Odyssey

Met de Blue Planet Odyssey vraagt Cornell aandacht voor de effecten van klimaatverandering op onze planeet. Door het smelten van de ijskappen op de Noord- en Zuidpool stijgt de zeespiegel, waardoor diverse eilandengroepen worden bedreigd in hun voorbestaan.

Om de gevolgen van klimaatverandering duidelijk zichtbaar te maken heeft Cornell ervoor gekozen om de noordwestpassage te zeilen. “Om te laten zien dat klimaatverandering geen mythe is, maar realiteit”, schrijft hij in een motivatie. De noordwestpassage vormt een route van de Atlantische Oceaan naar de Grote Oceaan via het poolijs noordelijk van Canada. De route was tot enkele jaren geleden nog niet of nauwelijks begaanbaar begaanbaar vanwege de grote hoeveelheid ijs.

Route

Voor het varen van de Blue Planet Odyssey zijn meerdere routes beschikbaar. Voor degenen die de stap via de Noordwestpassage niet willen wagen staat de optie via de passaatwinden open. De deelnemers treffen elkaar dan weer op de Grote Oceaan.

Garcia Exploration 45Boot voor ijs en tropen

Cornell liet specifiek voor de Blue Planet Odyssey een boot ontwerpen door Olivier Racoupeau. Het resultaat, de Garcia Exploration 45, is gebouwd door Garcia Yachts uit Frankrijk. Zeilen sprak Jimmy Cornell ter plaatse over zijn nieuwe boot. “We hebben alles op zeer korte termijn moeten doen en ik heb er dan ook bewondering voor dat zowel Olivier als de werf het zo snel konden tekenen en bouwen. Voor de Blue Planet Odyssey heb ik een boot nodig die zowel geschikt is voor de hoge breedte als voor de tropen. Ze bestaan wel voor één van de twee, maar niet voor allebei. Vorig jaar rond deze tijd zaten we nog aan tafel om het idee te bespreken en in april was de eerste boot af.” Cornell is in het bijzonder te spreken over de ontwerper. “Ik vertelde hem mijn idee. Hij luisterde naar wat ik wilde en een week later kwam hij met tekeningen die precies weergaven wat ik in mijn hoofd had.”

V.l.n.r.: Benoit Lebizay (Garcia/Allures Yachting), Jimmy Cornell, Olivier Racoupeau, Stéphan Constance (Grand Large Yachting Group).

V.l.n.r.: Benoit Lebizay (Garcia/Allures Yachting), Jimmy Cornell, Olivier Racoupeau, Stéphan Constance (Grand Large Yachting Group).

Duizenden mijlen ervaring

De Garcia Exploration 45 is ontworpen voor meer zeilers dan alleen de opdrachtgever zelf. “Ik wilde dat de boot niet alleen voor Jimmy Cornell zou zijn, maar dat de ervaring die ik in de boot heb gestopt, ook beschikbaar zou zijn voor anderen”, zegt Cornell. Bovendien vormt de boot het ideale vaartuig voor deelname aan de Blue Planet Odyssey via de noordwestpassage.

Meer over de Blue Planet Odyssey en de boot kunt u vinden op blueplanetodyssey.com en garcia-yachting.com

Last modified: 21 mei 2014
Sluiten