Nieuws

Bijna thuis en toch ver weg

Achthonderd mijl scheiden Henk de Velde nog van zijn thuishaven. Na 32000 mijl en 12 maanden in het ijs ligt hij ergens halverwege de Noorse kust. Opgehouden door winterstormen en een vermoeide boot. In Rorvik sprak Zeilen lang met Nederlands bekendste solozeiler. Over de afgelopen reis, over vrijheid, loopbaanregelingen en nieuwe plannen. Want "onderweg zijn is belangrijker dan aankomen" bekende Henk. Het bijzondere interview kunt u lezen in het decembernummer van Zeilen.

13:58


Rorvik, Noorwegen Zondag 14 november


Opgehouden door winterstormen en een vermoeide boot heeft Henk de Velde zijn thuisreis noodgedwongen moeten onderbreken in het Noorse Rorvik. “Ik had graag in een keer van Moermansk naar IJmuiden gevaren” vertelt Henk: “Dat was een mooi eind van de reis geweest.” Maar een onophoudende stoet van depressies dwong Henk tot hoppen langs de kust.
Vorige week is hij binnengesleept door de Kustwacht. Zijn toch al gehavende grootzeil was niet meer te repareren en de provisorisch gerepareerde waterpomp kon de motor niet langer koelen. Inmiddels heeft Henk een steunzeiltje aangeschaft zoals de Noorse vissers dat gebruiken. “Veel aandrijving zal ik er niet van hebben, maar het voorkomt in ieder geval dat de boot gaat rollen.”
Zondagmiddag moet ook de nieuwe waterpomp arriveren waarna Henk zich weer kan richten op de weerkaarten. Voor de komende dagen zien die er weinig veelbelovend uit. Henk weigert dan ook te speculeren over zijn aankomstdatum. “Zeilboten hebben geen dienstregeling en al helemaal niet in de winter op de Noordzee.”

foto: (c) Ruud Kattenberg - Zeilen

Een uitgebreid interview met Henk de Velde leest u in het decembernummer van Zeilen.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten