Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Bietentocht 2014 verwaaid in Zierikzee

15:03

De vloot van de 16e editie van de traditionele Bietentocht ligt verwaaid in Zierikzee. De achtentwintig platbodems wachten de zware storm die vandaag en vannacht ons land teistert uiteraard af. Intussen gaat het programma dat de organiserende Stichting Zeeuwse Beurtvaart heeft samengesteld gewoon door, want er is meer dan alleen zeilen tijdens dit evenement.

Zeeuwse Beurtvaart

De Bietentocht is een vierdaagse tocht die elk najaar gevaren wordt door platbodems met een symbolische hoeveelheid suikerbieten aan boord. Het evenement is in het leven geroepen om de geschiedenis van het vervoer van vracht onder zeil over de Zeeuwse wateren weer een gezicht te geven.

Geen wedstrijd

‘De  nadruk ligt op tocht, want het is geen wedstrijd’, vertelt Voorzitter Han. ‘Wij konden het hier in het zuiden natuurlijk niet verkroppen dat er in het Noorden wel een levendig beurt- en vrachtvaartevenement in de herfstvakantie werd georganiseerd door de Vereniging Zeilvracht. Maar de Strontrace, met al z’n fysieke ontberingen en avonturen dag en nacht zonder pauze, vonden wij maar op het randje van wat we als ‘leuk’ zouden bestempelen. Daarom startten we ons eigen evenement waar de nadruk meer op gezelligheid ligt.’

Bietenkeurmeester

Naast het zeilen wordt er ook gejaagd met Zeeuwse paarden.  De bemanningen krijgen punten voor het uitvoeren van manoeuvres onder zeil, zoals de haven binnen zeilen en aanleggen zonder motor, maar het dragen van traditionele kleding wordt gewaardeerd en de bieten moeten op meest zorgvuldige  en creatieve wijze gepresenteerd worden aan de bietenkeurmeester van de voormalige Suikerfabriek in Willemstad. Nu er niet gezeild kan worden is er een alternatief programma aan wal georganiseerd. Zo wordt er gewerkt aan een rebus met de woorden  “De 16de historische Bietentocht” en een nieuw allemandsendje van 1 Zeeuwse voet.

‘Vroeger stond dit hele gebied vol met Suikerfabrieken en was het in deze tijd van het jaar ook een drukte van jewelste met schepen die gerooide bieten van de akkers naar de fabrieken vervoerden. Nu gaat dat allemaal over land, behalve de symbolische hoeveelheid die wij ieder jaar nog feestelijk door de provincie zeilen’

Tiengemeten

Wie denkt dat de schepen het na een week wel zat zijn komt bedrogen uit. Het merendeel van de vloot sluit zich ieder jaar na de Bietentocht aan bij de zeilwedstrijd ‘Rondje Tiengemeten’ die dit jaar voor de 35e keer wordt gehouden op zaterdag 25 oktober. Ruim zeventig Zalmschouwen , Lelievletten, Zeeschouwen, Lemmeraken, Vollenhovense bollen, Schokker, Hoogaars, Klippers(-aken), Tjalken en andere traditionele platbodems die van oudsher hun oorsprong hebben in de zeilende beroepsvaart maken dan het Haringvliet ‘onveilig’.

www.bietentocht.nl

www.rondjetiengemeten.nl

 

Last modified: 21 oktober 2014
Sluiten