Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Bevoegd zeilen

16:53

Zowel in Nederland als in België gelden vaarbewijzen als een verplichting voor gemotoriseerde boten, maar voor zeilers zijn er alleen optionele brevetten. Niet nodig om dit te verplichten, vinden de bevoegde instanties. Toch is er één groot verschil. In België is er wel een wettelijk verplicht bekwaamheidsbewijs voor kitesurfers, terwijl men daar in Nederland geen heil in ziet. Een duik in de wereld van de vaarbewijzen. Yves Brokken zoekt voor u uit hoe het nu eigenlijk zit met de brevetten in Nederland en België.

In Nederland en België geen verplichting

Zowel in Nederland als in België is tot op heden niets verplicht om te mogen varen op zee. Bootlengte en snelheid van de boot spelen ook geen rol. Wel zijn er in beide landen een paar vaarbewijzen voor zeilers. “Alle zeilers die een cursus hebben gevolgd bij een van onze erkende clubs hebben een brevettenboekje – het internationaal zeilbrevet – met daarin hun bekwaamheid”, zegt An van Cauteren van de Vlaamse Yachting Federatie (VYF). “Maar exacte cijfers kunnen we daar niet op kleven.” Dat is eveneens het geval voor Nederland, waar alleen een algemeen cijfer voorhanden is voor de vaarbewijzen. “Al meer dan 350.000 personen zijn inmiddels in het bezit van een Klein Vaarbewijs”, laat Vamex, dat de vaarbewijsexamens organiseert, weten.

Nederland kent drie zeilbewijzen, catamaranzeilen, zeezeilen en kajuitzeilen. Niet verplicht, maar wel handig om de kennis mee te vergroten. Kitesurferen in Nederland is zonder verplichtingen, in België denken ze daar anders over. Lees meer over vaar- en zeilbewijzen in het artikel “Bevoegd zeilen” in Zeilen nummer 2.

Last modified: 25 januari 2014
Sluiten