Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Betonning Molengat verdwenen

18:49

De betonning in het Molengat bij Texel is vervangen door recreatiebetonning. Een aantal jaren geleden waren de lichtboeien reeds vervangen door blinde tonnen. De betonning is opgenomen vanwege het verondiepen van het vaarwater.

Het Molengat
De rode betonning is vervangen door gele recreatiebetonning. De groene betonning is in zijn geheel verwijderd, hier is niks voor in de plaats gekomen. De Verkenner Molengat en de MG2 zijn weggehaald en niet door een andere boei vervangen. In de buurt van de oude plek van de MG2A ligt nu de gele ton MG-A. Dit loopt door tot de MG-H, die zo goed als op de plek van de MG16 ligt.

Het Marsdiep
Op het Marsdiep werd de ingang van het Molengat aangegeven door de kardinale lichtboei S14-MG17 en de rode lichtboei T2. De eerstgenoemde boei is opgenomen en vervangen door de T2. Op de oude plek van de T2 ligt niets meer.

De kardinale boeien die de onderwater liggende bunkers onder de kust van Texel markeren liggen nog steeds op hun plek (KNRM Den Helder).

Advies van de KNRM
De nieuwe hydrografische kaarten van de 1800 serie komen pas in de zomer uit, het kan enige tijd duren voordat de elektronische kaarten zijn bijgewerkt. De KNRM geeft het advies om voorzichtig en met aandacht bij het Molengat te varen. Zij adviseren om het zeegat bij noord of noordwestenwind boven de 6 Bft te vermijden.

Bron: KNRM Den Helder

Bron: KNRM Den Helder

Bron: KNRM Den Helder

Bron: KNRM Den Helder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Let op! Deze kaarten (Hydr. krt. 1811.2 uit 2011) zijn niet bedoeld voor navigatie en geven alleen een voorbeeld. De posities van de boeien zijn niet geheel correct.

Last modified: 8 april 2013
Sluiten