Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Beslissende fase WK Nacra 17

13:44

Na een moeizame start in verband met weinig wind, zijn er gisteren weer volop wedstrijden gevaren bij Scheveningen. Eindelijk een perfecte dag en race na race werd gevaren. Vandaag is de doorslaggevende fase van start gegaan. De 65 teams zijn na vijf wedstrijden ingedeeld in een Gold and Silver fleet. De Gold fleet bestaat uit de beste 25 teams van het klassement.  Drie Nederlandse Kernploegteams wisten zich te plaatsen in de Gold fleet.

Wachten op wind

Kenmerkend voor het kampioenschap is het wachten op de wind. Vanochtend werd ook weer de AP vlag gehesen. De organisatie heeft rond 13.30 uur de vlag gestreken voor de Gold fleet. De strijd gaat weer verder vandaag.

WK Nacra 17Eerste dag met goed zeilweer

Met 15 – 17 knopen wind gedurende de hele dag was de derde dag van het WK Nacra 17 in Scheveningen een prachtige en ook lange dag. In totaal zijn er acht races gevaren en zaten alle deelnemers bijna negen uur op het water. De Nederlandse teams bezetten momenteel de eerste, vijfde en tiende plaats in het klassement.

Sinds de practice race van afgelopen zondag is er voornamelijk gewacht op het strand. Uit de zon blijven, rust zoeken en focus houden. Dat waren de afgelopen dagen de grootste uitdagingen voor de zeilers van het WK Nacra 17 in Scheveningen. 

Drie Nederlandse teams in de top 10

Nacra17 WK

Mandy Mulder en Thijs Visser staan momenteel op een gedeelde eerste plaats in het algemeen klassement. Na een protest tegen het Russische team, dat een boei raakte in de laatste race, schoven Mulder/Visser van de tweede naar de eerste plaats in de laatste race. Dat betekent ook dat ze opschuiven in het algemeen klassement en nu gedeeld eerste staan met het Franse duo Billy Besson en Marie Riou.

Thijs Visser: “Het was een lange en vermoeiende dag op het water. We moesten de hele dag gefocust blijven en dat is best lastig. De laatste race stond weinig wind en sterke stroming. Dat was moeilijk varen. Tot nu toe hebben wij erg solide gevaren met alleen maar finishposities bij de eerste vier. We zijn erg tevreden over hoe het loopt.”

Elke Delnooz en Coen de Koning bezetten een vijfde plaats in het klassement en zijn ook tevreden. “De wind komt echt overal vandaan en de stroming is ook verraderlijk, dus we moeten goed blijven opletten. Gisteren zaten we een paar keer goed en wonnen we de tweede race. De snelheid hebben we wel te pakken en de starts gaan hier ook goed.”

Renée Groeneveld en Karel Begemann waren met hun zesde, tweede en negende plaats in de drie races van 24 juli iets minder tevreden. Ze zien vandaag als een nieuwe dag met nieuwe kansen!

Top tien na vijf races

1) NED 40, Mandy Mulder, Thijs Visser, 7,0
2) FRA 43, Billy Besson, Marie Riou, 7,0
3) SUI 41, Matias Buhler, Nathalie Brugger, 11,0
4) FRA 65, Moana Vaireaux, Manon Audinet 13,0
5) GBR 60, Ben Saxton, Hannah Diamond, 13,0
6) NED 46, Elke Delnooz, Coen de Koning, 15,0
7) ITA 37, Vittorio Bissaro, Silvia Sicouri, 16,0
8) NZL 102, Gemma Jones, Jason Saunders, 17,0
9) AUT 35, Thomas Zajac, Tanja Frank, 18,0
10) NED 44, Renee Groeneveld, Karel Begemann, 19,0

Klik hier voor het totale klassement.

Fotografie: Thom Touw

Last modified: 25 juli 2013
Sluiten