Nieuws

Beschadigde boot hoopt op harde wind

De vloot ligt dicht op elkaar in de Volvo Ocean Race. Er is nog 1500 mijl tegen de wind in hakken te gaan.

14:11

De verrassende leider in de etappe naar Qingdao is Telefonica Black, de boot die tot nu toe voortdurend achter zusterschip Telefonica Blue is geëindigd. Ericsson 4, de leider in het algemeen klassement ligt laatste. Het is duidelijk dat de moeilijke omstandigheden de teams parten spelen.

 

De etappe van Singapore naar Qingdao werd vooraf door de teams het meest gevreesd van alle etappes. 2500 mijl pal aan de wind, in steeds veranderende condities en op onoverzichtelijk vaarwater. Dat zorgt er niet alleen voor dat de status quo de status quo niet meer lijkt, het zorgt er ook voor dat de boten dicht bij elkaar liggen.

 

Met zo’n duizend mijl achter zich, ligt de nummer laatst maar 46 mijl achter de leider. De top drie – bestaande uit Telefonica Black, Puma en Telefonica Blue – weet zich maar 13 mijl van elkaar verwijderd.

 

Delta Lloyd, voorzien van een grondig ververste bemanning, doet volop mee om de prijzen. Het team vaart op een vierde plaats, op 17 mijl van de nummer drie. Problemen waren er al vroeg voor Green Dragon. Eerder in de week braken zij het voorstag en alleen door snel handelen van de bemanning kon de mast worden gered.

 

Het binnenvoorstag is nog intact en dat betekent dat het team bij harde wind minder problemen zal hebben dan bij zachte. Dat klinkt wat vreemd, maar is eigenlijk heel logisch. De grote lichtweerzeilen zijn bevestigd aan het voorstag en kunnen dus niet gebruikt worden. De kleinere zeilen voor zwaarder weer zitten vast aan het binnenvoorstag en zijn gewoon bruikbaar.

 

Een beschadigde boot die moet hopen op harde wind… Alles is mogelijk in deze Volvo Ocean Race.

Last modified: 23 januari 2009
Sluiten