Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Beruchte Somalische piraat stopt ermee

15:17

De Somalische piraat Abdulkadir Mohamed Abdi Hassan, een van de meest gevreesde Somalische piraten, heeft aangegeven te stoppen met zijn activiteiten. Dit verklaarde hij in een persconferentie.

Hassan heeft met zijn troepen de grootste kaping op zijn naam staan: in 2008 werd de Sirius Star gekaapt, een Saoedische olietanker met twee miljoen olievatten aan boord ter waarde van honderd miljoen dollar. Niet alleen vrachtschepen, maar ook zeilers kwamen later in aanraking met piraten die vaak veel losgeld eisten voor hun gijzelaars.

Hassan verklaart nu te stoppen met de piraterij. “Na acht jaar is het mooi geweest. We hebben  veel bitterheid en nare gevolgen ervaren. Ik heb ook veel collega’s overtuigd om hiermee te stoppen. We zijn in onderhandeling met de overheid om dit te helpen stoppen. Ik vraag hen ook om meer banen te creëren voor de jongens die nog de droom hebben in deze branche te gaan werken.”

Burgeroorlog
Tijdens de burgeroorlog in de jaren negentig startte de piraterij. De oorzaak wordt gezocht bij de sociale en politieke problemen waar het land toen in verkeerde. Toen de regering wegviel, kregen de mensen veel problemen. Criminelen gingen hun gang en vroegen overal geld voor aan de gewone burgers. Volgens Hassan waren er mensen nodig die dit tegen gingen en als men niet luisterde, werd er geweld gebruikt.

Later is dit uitgegroeid tot de piraterij op zee: schepen werden aangehouden en mensen werden gegijzeld in ruil voor een grote smak geld. Veel jongeren grepen hun kans in gingen in de ‘piraterij-business’, wat nu zo’n vijf jaar een groot en serieus probleem is voor de hele wereld. De kust van Somalië is 3025 kilometer lang en ligt op de route van vrachtschepen die van Azië naar Europa varen. Elk jaar komen tussen de twintig- en dertigduizend schepen langs de route. Verschillende zeilers die met hun jacht bij de Somalische kust voeren, zijn gegijzeld geweest of zelfs doodgeschoten. Het gebied staat over de hele wereld bekend als gevaarlijk in verband met piraten.

In deze video van de persconferentie doet Hassan zijn uitspraak.

Last modified: 16 januari 2013
Sluiten