Nieuws, Zeilen nieuws

Bemanning Scorpius geeft teken van leven

23:43

ScorpiusSergey Nizovtsev, de kapitein van het Russische zeilschip Scorpius, dat in één jaar een reis rond de wereld zou maken via de Noordelijke en Zuidelijke IJszee, heeft een teken van leven gegeven. Het laatste contact dateerde van afgelopen maandag.ScorpiusSergey Nizovtsev, de kapitein van het Russische zeilschip Scorpius, dat in één jaar een reis rond de wereld zou maken via de Noordelijke en Zuidelijke IJszee, heeft een teken van leven gegeven. Het laatste contact dateerde van afgelopen maandag.

‘We zijn zeer, zeer ongerust’, meldde Anna Soebbotina, woordvoerster van de expeditie in Moskou gisteren nog. Volgens Soebbotina zijn de weersomstandigheden in de regio uiterst slecht. Tijdens het laatste contact had de kapitein Sergey Nizovtsev zich daarover ongerust gemaakt. ‘Hij was vooral bang om op een ijsberg te botsen.’

De weersomstandigheden zijn de reden voor de lange radiostilte. In een e-mail zegt Nizovtsev, de initiator en eigenaar van het schip, dat de bemanning het goed stelt, maar dat zij continue werken aan het  ijsvrij houden van de vaarroute. De Scorpius zet nu koers naar het vasteland omdat het schip bijna zonder brandstof zit.

De Scorpius vertrok in september uit de Zwarte Zee voor een tocht van 130.000 kilometer. Met de missie wilde de bemanning Rusland als zeevarende natie eer bewijzen. De zeilers waren op weg om diverse records vestigen, onder meer door als eersten in één jaar zowel rond de Noordpool als de Zuidpool te varen.

Sergey Nizovtsev, de initiator en eigenaar van het schip is een voormalig zakenman en skydiver. Hij maakte fortuin met de productie en handel in traditionele Russische sauna’s. (foto’s: www.nizovtsev.net)

Last modified: 9 april 2012
Sluiten