Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws

Beaudart en Lipinski winnen eerste etappe Mini Transat

14:02

C

Davy Beaudart wint eerste etappe Mini Transat 2015Davy Beaudart en Ian Lipinski zijn beide eerste geworden in de eerste etappe van de Mini Transat 6.50. Beaudart (proto 865 Flexirub) kwam zaterdag als eerste van 26 deelnemers in de protoklasse aan op Lanzarote. Hij deed 6 dagen, 19 uur en 04 minuten over de 1240 mijl lange etappe. Beaudart nam ter hoogte van Kaap Finisterre de leiding en gaf die niet meer uit handen. Beaudarts voorsprong was toen hij finishte iets meer dan 75 mijl.

Lipinski (serie 866 Enterprise(s) Innovante(s))kwam krap een dag later over de finish dan Beaudart en werd daarmee eerste in de serieklasse. Hij zeilde de etappe van Douarnenez, Frankrijk, naar de Canarische Eilanden in 7 dagen, 14 uur en 31 minuten.

Lawaai

De boot van Beaudart, proto 865 Flexirub is er eentje uit dezelfde lijn als Magnum, de boot met schouwboeg die in 2011 de protoklasse won. “Ik ben iedere keer weer onder de indruk van wat deze boot kan. Hij zit goed in elkaar, maar is tegelijkertijd erg veeleisend. Hij maakt een hoop lawaai en is lastig te zeilen. Ik heb 30, 40 knopen wind over me heen gehad, waarbij het maar de vraag was of de boot het zou houden. Van al die dagen en nachten die ik in de voorbereiding heb gestopt, plukte ik nu de vruchten.”

Ian Lipinski

Lipinski

De sterke band die de zeilers in het Mini-circuit hebben, heeft ook Lipinski geholpen tijdens de wedstrijd. “In het begin zag ik het af en toe niet meer zitten, maar toen heeft Tanguy (Le Turquais red.) me er doorheen gesleept.”

We hebben prachtig weer gehad tijdens de etappe. Daarvoor zullen we tijdens het tweede deel wel de prijs moeten betalen. Het mooiste stuk voor mij was toen het warmer werd en het de zee kalmeerde: het grote geluk.”

Landgenoten

Florian Lakeman moest eerder uitwijken naar Gijon, Spanje vanwege ziekte. De Belg Jonas Gerckens, een van de favorieten, raakte voor de start al gewond aan de elleboog van zijn dominante arm en heeft bij een pitstop voor het repareren van zijn stuurautomaat en spinnakerbeslag de handdoek in de ring gegooid. Zijn landgenoot Frédéric de Mesel staat stabiel op de 33e plaats en heeft nog ruim 200 mijl te gaan naar de finish. Nederlander Dimitri Simons (Team Solo) heeft een sterke positie in het middenveld te pakken en staat op het moment van schrijven op de achttiende plaats.

Foto’s Jacques Vapillon/Mini Transat Iles des Guadeloupes

Last modified: 29 januari 2019
Sluiten