Nieuws

Beatrix parkeert Aak zelf

Koningin Beatrix bezoekt de 75ste Sneekweek. De koningin, die leerde zeilen op een houten botter, meert de Groene Draeck eigenhandig af aan het Starteiland.

11:06

Of de Koningin daadwerkelijk zou komen, en of ze dan ook met haar eigen schip op het Sneekermeer zou verschijnen was lange tijd onzeker. Tot het moment daar is: op Hardzeildag, de drukste dag van de Sneekweek, blijkt dat onze Majesteit daadwerkelijk met haar Koninklijke jacht het IJsselmeer is overgestoken en via de Friese wateren bij het grootste zeilfestijn van Europa op binnenwater arriveert.

Koningin Beatrix, kreeg de Groene Draeck op haar 18de verjaardag cadeau van het Nederlandse volk. Het zeilnummer VA 18 slaat dan ook op haar toenmalige leeftijd. De 15 meter lange Lemsteraak is in 1957 ontworpen door Arie de Boer en gebouwd op de werf van de Vries Lentsch te Amsterdam. Er is gekozen voor een Lemsteraak omdat dit scheepstype geschikt is voor alle Nederlandse wateren.

Op het Starteiland krijgt de Koningin uitleg in de starttoren van KWS. De rondleiding zou maximaal twintig minuten duren maar de vorst heeft het zo naar d’r zin tussen de vrijwilligers dat ze een uur meegeniet van het werk van het wedstrijdcomité. Terug aan boord van de witte platbodem maakt ze op de motor een ereronde om het feestende eiland, en vertrekt richting het Heegermeer.

De finishlijn voor de zeilwedstrijden, die traditioneel vlak voor de start- en finishtoren ligt, is uit voorzorg al verplaatst naar een plek verder het meer op. Toch hebben verschillende wedstrijdzeilers moeite om te finishen door de vele motorbootjes met Oranjefans.

(KW)
Foto: ANP

Last modified: 13 augustus 2010
Sluiten