Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Barcelona World Race: Furious Fifties

14:23

Cheminées Poujoulat

Bernard Stamm en Jean le Cam op Cheminées Poujoulat onderweg naar de Grote Oceaan.

Terwijl vele ogen gericht zijn op de Volvo Ocean Race, varen de koplopers in de dual-handed Barcelona World Race zo’n 4000 mijl verder ook bijna in de Grote Oceaan. De Zwitser Bernard Stamm en de Fransman Jean le Cam racen op Open 60 Cheminées Poujoulat op de eerste plaats in een wedstrijdveld van zeven boten. Guillermo Altadill en José Muñoz (Neutrogena) jagen de koplopers na en zeilen op ongeveer 235 mijl achter Cheminées Poujoulat. 

Zware omstandigheden

De koplopers zijn beland in de zogenoemde Furious Fifties, de zone tussen de 50 en 60 graden zuid, waar de wind vrij over de gehele breedte van de aarde voortraast. Op het moment van schrijven zeilen de nummers één en twee in het zuidoostelijke kwadrant van een hogedrukgebied waarvan de kern zich iets ten oosten van Tasmanië bevindt, wat voor de deelnemers resulteert in een ruime wind van ongeveer 30 knopen. Bootsnelheden tussen de 16 en 20 knopen zijn niet ongewoon; Cheminées Poujoulat heeft in het afgelopen etmaal 450 mijl afgelegd – een uurgemiddelde van 18,75 knopen.

Ondertussen zeilt de rest van het veld in meer wind in de Roaring Forties. Het enige gemengde duo, Anna Corbella en Gerard Marín (GAES Centros Auditivos), heeft het het zwaarst te verduren. Zij varen in 35 knopen wind in golven van vier tot zes meter hoog.

Nandor Fa en Conrad Colman op Spirit of Hungary.

Conrad Colman (co-schipper Nandor Fa) op Spirit of Hungary.

Geen scheepsrecht

Gedoodverfde favorieten Alex Thomson en Pepe Ribes aan boord van Hugo Boss moesten vroegtijdig opgeven toen hun mast in licht weer overboord ging. Ze gingen op dat moment aan de leiding.

De eerste keer dat de Barcelona World Race werd gehouden, in 2007-2008, werd Thomson tweede. Bij de tweede editie moest hij kort voor de start vervanging zoeken, omdat bij zijn pasgeboren zoon een hartafwijking was geconstateerd. Wouter Verbraak nam toen zijn plaats in.

Volgen

U kunt de Barcelona World Race volgen via de Tracker en via www.barcelonaworldrace.org

Foto’s: Barcelona World Race/Bernard Stamm/Conrad Colman

 

Last modified: 9 februari 2015
Sluiten