Terwijl vele ogen gericht zijn op de Volvo Ocean Race, varen de koplopers in de dual-handed Barcelona World Race zo’n 4000 mijl verder ook bijna in de Grote Oceaan. De Zwitser Bernard Stamm en de Fransman Jean le Cam racen op Open 60 Cheminées Poujoulat op de eerste plaats in een wedstrijdveld van zeven boten. Guillermo Altadill en José Muñoz (Neutrogena) jagen de koplopers na en zeilen op ongeveer 235 mijl achter Cheminées Poujoulat.
Zware omstandigheden
De koplopers zijn beland in de zogenoemde Furious Fifties, de zone tussen de 50 en 60 graden zuid, waar de wind vrij over de gehele breedte van de aarde voortraast. Op het moment van schrijven zeilen de nummers één en twee in het zuidoostelijke kwadrant van een hogedrukgebied waarvan de kern zich iets ten oosten van Tasmanië bevindt, wat voor de deelnemers resulteert in een ruime wind van ongeveer 30 knopen. Bootsnelheden tussen de 16 en 20 knopen zijn niet ongewoon; Cheminées Poujoulat heeft in het afgelopen etmaal 450 mijl afgelegd – een uurgemiddelde van 18,75 knopen.
Ondertussen zeilt de rest van het veld in meer wind in de Roaring Forties. Het enige gemengde duo, Anna Corbella en Gerard Marín (GAES Centros Auditivos), heeft het het zwaarst te verduren. Zij varen in 35 knopen wind in golven van vier tot zes meter hoog.
Geen scheepsrecht
Gedoodverfde favorieten Alex Thomson en Pepe Ribes aan boord van Hugo Boss moesten vroegtijdig opgeven toen hun mast in licht weer overboord ging. Ze gingen op dat moment aan de leiding.
De eerste keer dat de Barcelona World Race werd gehouden, in 2007-2008, werd Thomson tweede. Bij de tweede editie moest hij kort voor de start vervanging zoeken, omdat bij zijn pasgeboren zoon een hartafwijking was geconstateerd. Wouter Verbraak nam toen zijn plaats in.
Volgen
U kunt de Barcelona World Race volgen via de Tracker en via www.barcelonaworldrace.org
Foto’s: Barcelona World Race/Bernard Stamm/Conrad Colman
Last modified: 9 februari 2015
Leuk die nieuwe namen. Maar zijn die uitgevonden omdat de schrijver niet bekend was met de officiele namen? The Howling Fifties en de shrieking sixties?? Je noemt een stad toch niet ineens Amsterstad?
Zowel de door u, als de door mij geschreven vormen worden regelmatig gebruikt. ‘Screaming sixties’ is eveneens courant.