Actueel, Nieuws

‘Bacterie Rio geen gevaar voor zeilers’

11:12

In de Cariocarivier bij Rio is vorige week een bacterie gevonden die resistent is voor antibiotica. Deze zogenoemde KPC-bacterie zou via de rivier in het wedstrijdwater van de olympische zeilers terechtkomen. De organisatie van Rio 2016 komt met een verklaring dat de bacterie geen bedreiging vormt voor de gezondheid van de zeilers.

“We zijn gealarmeerd op de mogelijke aanwezigheid van KPC-bacterie in sommige delen van de Cariocarivier in september van dit jaar. Experts van de overheid en de Oswaldo Cruz Foundation hebben sindsdien de zaak gemonitord. Rio 2016 heeft een werkgroep in het leven geroepen voor dit onderwerp. Deze groep blijft de situatie monitoren en overlegt met de overheid en specialisten de oplossingen om dit besmetting van het water te voorkomen en de veiligheid van de atleten te garanderen. Dit voorval vormt geen enkele bedreiging voor onze plannen voor test events en de competitie”, aldus de organisatie van Rio 2016.

Baai van Rio de JaneiroVerder meldde de organisatie het volgende:

  • De KPC-bacterie is niet echt opgewassen tegen de omstandigheden en met name het zoute water in de baai;
  • Het is geen agressieve bacterie. Het is alleen een bedreiging voor mensen met een zwak immuunsysteem;
  • Er is geen reden voor paniek; de mogelijkheid van de aanwezigheid van deze bacterie (in het olympische wedstrijdwater) is te verwaarlozen;
  • Er zijn geen voorbeelden van mensen die besmet zijn met deze bacterie buiten de ziekenhuisomgeving.

Onzeker

Het statement van de organisatie is echter in twijfel te trekken. Een eerdere belofte van de lokale burgemeester en organisatie van Rio 2016 om het wedstrijdwater voor de Spelen schoon te hebben werd ingetrokken. Slechts 50 procent van het water zou gezuiverd kunnen worden. Dat de baai vervuild is een feit, of de organisatie de gezondheid van de sporters kan garanderen blijft nog een vraagteken.

Test evenement

Leden van de Kernploeg namen afgelopen week deel aan de Copa Brasil, dat plaatsvond in de vervuilde olympische baai. Windsurfer en ambassadeur van de Plastic Soup Foundation Dorian van Rijsselberghe verwacht weinig verandering in de vervuiling van het water.

 

Last modified: 22 december 2014
Sluiten