Actueel, Nieuws

Authentieke Broekpolder Regatta

09:28

De Broekpolder Regatta is een duurzame en authentieke regatta met historische zeilende platbodems op de Vlaardinger Vaart en de Vlieten. Zaterdag 16 mei is de zesde editie van het evenement.

Broekpolder Regatta De Broekpolder Regatta 2015 vormt het ambassadeursevenement voor een nieuwe recreatieve ontwikkeling, de recreatieve waterpoort tot Midden-Delfland. De Vlaardingse Broekpolder krijgt er met Waterpoort Vlaardingen deze zomer een nieuwe voorziening bij. Het project biedt straks, met een 90 meter lange passantensteiger, plaats voor vaarrecreanten uit de regio. Op 20 juni zal dit project op passende wijze geopend worden tijdens de Midden – Delflanddag.

Oude zeilschepen zetten koers

Een eeuw geleden was de zeilende platbodem in Vlaardingen, Maassluis en Schipluiden een belangrijk transportmiddel. Zonder wind was het hard werken: “jagend of bomend moest het schip zijn bestemming bereiken, puur op spierkracht van de bemanning. De jaagpaden langs het water zijn een herinnering hieraan. Op de Broekpolder Regatta herleeft deze historie voor een dag. Compleet met boten, schippers en teams die jagend over en langs het water trekken.”

Op vrijdag 15 mei zetten de meeste schepen koers richting Vlaardingen. De Westlanders meren af aan de kade van de Vlaardingse Vaart, ter hoogte van de Watersportweg bij de Polderpoort, Vlaardingen. Op zaterdag 16 mei om 12.00 uur klinkt het officiële startschot. Na de Vlaardingse Vaart slaat de varende karavaan linksaf richting de Foppenplas. Op de Foppenplas begint het zeilen. Na de Foppenplas gaat de regatta verder langs het Jachthuis en de Noordvliet, om vervolgens linksaf te slaan de Vaart op naar Schipluiden. Na het ronden van de keerboei keren de platbodems via café Vlietzicht terug naar de finish, bij de Polderpoort. U kunt de hele route fietsend of wandelend volgen. De schepen zijn van 12.00 uur tot circa 15.30 uur onderweg.

De route van de Broekpolderregatta wordt voor de toeschouwers gekoppeld aan een fiets- en wandelroute, te bekijken via www.broekpolderregatta.nl, zodat het publiek de schepen en bemanningen op de voet kan volgen. U kunt zich hier aanmelden.

 

Last modified: 7 mei 2015
Sluiten