Nieuws

Australisch bedrog komt na 26 jaar uit

Tegen alle verwachtingen in won Australië de America’s Cup in 1983. Het was de eerste keer dat Amerika van zijn eerste plek werd verstoten. Nu, 26 jaar later, blijkt dat de winst niet eerlijk is verkregen. Dit meldt de Australische krant, The Sydney Morning Herald.

15:44

Nederlands bootontwerper Peter van Oossanen laat de Australische krant weten dat de Australiërs niet hun eigen boot hebben ontworpen. Als het waar is wat Van Oossanen zegt, zou Australië destijds gediskwalificeerd moeten zijn. Het is namelijk in strijd met de regels van de America’s Cup, waarin staat dat elk land zijn eigen boot moet ontwerpen.

 

De Australia II, de winnende boot, won mede door zijn vleugelkiel. De Australiër Ben Lexcen zou verantwoordelijk zijn voor het ontwerp van de kiel. Van Oossanen spreekt dit nu tegen. Hij zegt dat hij samen met Joop Slooff, specialist in aerodynamica, aan de leiding stond van een groep Nederlanders die de boot heeft ontworpen. Lexcen zou hierbij maar een kleine rol hebben gespeeld. Alan Blond, een Australische zakenman die berucht staat om zijn criminele praktijken, was de opdrachtgever van Van Oossanen. Na de overwinning kreeg de ontwerper 25.000 dollar op zijn rekening gestort van Blond. In eerste instantie dacht hij dat het een beloning voor de verrichte arbeid was. Nu vermoedt Van Oossanen dat het zwijggeld was. In een gesprek met de Australische krant vertelt Blond dat het geld wel degelijk een beloning was; het idee zou volledig van Lexcen zijn gekomen.

 

Van Oossanen heeft in zijn jeugd een tijd in Australië gewoond. Hij zegt de Australiërs te respecteren en zou nooit iets doen om ze te kwetsen. Maar nu is het ontwerp de geschiedenis ingegaan als een Australisch ontwerp. Met dit besef besloot Van Oossanen toch de waarheid te vertellen.

Foto: ANP

Last modified: 14 oktober 2009
Sluiten