Actueel, Nieuws

Antibraakmiddel domperidon onder de loep

16:11

Domperidon herbeoordeeld
Foto ANP XTRA
Domperidon herbeoordeeld

Foto ANP XTRA

Het Europees Geneesmiddelen agentschap zal het antibraakmiddel Domperidon opnieuw beoordelen. Dat heeft het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb vrijdag bekend gemaakt. Het middel is op zeegaande jachten vaak standaard in de medicijnkast aanwezig.

Sinds 2002 zijn er 216 meldingen geweest bij Lareb over bijwerkingen. Enkele van de klachten betroffen een hartstilstand. Bij 23 meldingen was er sprake van mogelijke hartproblemen. Bij een tiental gevallen wordt het middel in verband gebracht met sterfgevallen. Of er direct verband is tussen gebruik van het middel en het overlijden is niet bekend.

Zonder recept
Domperidon was tot 2008 bij de drogist verkrijgbaar, maar is daarna verplaatst naar de schappen van de apotheek. In de apotheek wordt het middel zonder recept verkocht. Domperidon wordt veel gebruikt bij onder andere diabetes- en kankerpatiënten. Een alternatief antibraakmiddel is zonder recept niet verkrijgbaar.

Werking
Domperidon stimuleert de bewegingen van de maag en het eerste deel van de darmen, waardoor voedsel sneller passeert en braakneiging en misselijkheid minder wordt.

 

Last modified: 3 april 2013
Sluiten