Nieuws

‘Ankergeld’ in Enkhuizen

De Compagnieshaven in Enkhuizen gaat liggeld innen bij schepen die voor anker liggen in de Kom. Dit meldt de beheerder van de haven.

13:45


De Compagnieshaven in Enkhuizen gaat liggeld innen bij schepen die voor anker liggen in de Kom. Dit meldt de beheerder van de haven.


De laatste jaren is er bijgehouden hoeveel schepen er ‘s nachts ligplaats kiezen in het stuk water vóór de steigers van de Compagnieshaven. Het bleken er heel wat te zijn. Ook werd ontdekt dat veel eigenaars van die ankerende schepen met kleine bootjes naar de Compagnieshaven roeien en daar gebruik maken van de havenfaciliteiten, zoals de toiletaccommodaties of hun afval in de vuilcontainer deponeren zonder daarvoor te betalen.


De Compagnieshaven ziet zich de komende jaren gesteld voor grote uitgaven voor het onderhoud. De haven en de zogenaamde Kom, het stuk water vóór de haven, moeten binnen niet al te lange tijd worden uitgebaggerd. Om niet alle kosten daarvan op de ligplaatshouders en passanten te verhalen is er nu voor gekozen om ook van de ankerende schepen een bijdrage voor een ligplaats te vragen. Zij maken immers ook vaak gebruik van de havenvoorzieningen zonder ervoor te betalen. Voor veel ligplaatshouders en passanten van de Compagnieshaven is dat een doorn in het oog. Het water van de Kom behoort bij de haven. Het is geen vluchthaven en geen vrije ankerplaats, dus niets staat het innen van ‘ankergeld’ in de weg.


Het tarief is de helft van het normale passantentarief en is afhankelijk van de lengte van het schip. Voorbeeld: schepen met een lengte tussen de 9 en 10 meter betalen in 2005 voor een ligplaats in de haven 15,90 euro per nacht. Een schip dat ervoor kiest voor anker te blijven liggen, betaalt dus circa 8 euro.
Het tarief is een nachttarief. Dat wil zeggen dat schepen die overdag voor anker gaan geen liggeld verschuldigd zijn. Bij schepen die na 16.00 uur ankeren en die de nacht op die plek wensen door te brengen wordt havengeld geïnd. Daarmee hebben ze het recht gebruik te maken van alle voorzieningen op het haventerrein en tot de volgende dag 12.00 uur te blijven liggen.


 

Last modified: 7 september 2006
Sluiten