Alsof hij een middagje voor de kust had gevaren stapte tiener Zac (17 jaar) aan land: “De maatschappij verwacht van jongeren niet veel anders dan dat ze naar school gaan en in het weekend een potje voetballen. Ik heb laten zien dat je veel meer kunt doen als je een beetje ambitieus bent en een sterke wil hebt. Ik zeg: je moet dingen gewoon doen.”. Ondertussen stonden er meer dan vijftig camera’s gericht op het familieweerzien op de steiger van de Marina de Rey.
Proefwerken aan boord
Op 14 juni 2008 vertrekt Zac vanuit California met een 36 voet metende Islander Intrepid. Zac heeft voor vier weken eten aan boord, genoeg voor de eerste etappe. Ook heeft hij het studiemateriaal bij zich om het laatste jaar van highschool af te maken. Hij kan zijn proefwerken aan z’n moeder mailen, die ze voor hem nakijkt. Volgens Zac’s planning had hij al in april dit jaar zullen terugkeren in zijn thuishaven. Maar door allerlei vertragingen is de aankomst verlaat naar 16 juli 2009.
Ondragelijk
Het begin van de reis is meteen al pittig. Zac is van plan om naar de Marshall eilanden te varen. Maar het weer zit tegen en het idee om nog een week door de boot heen en weer geslingerd te worden lijkt Zac ondragelijk. Hij plant een tussenstop op Hawaï. Als hij uiteindelijk op de Marshall eilanden aan komt wordt Zac door de President persoonlijk ontvangen. De volgende stop is Australië. Onderweg heeft Zac problemen met de bilgepomp en met de brandstof voor de generator. Het komt hem opnieuw op een tussenstop te staan.
Piraten
Op 7 oktober heeft Zac op de Indische Oceaan een ontmoeting met een oude houten vissersschuit die volle snelheid op hem af komt. Het schip heeft geen vlag, geen naam en is niet te zien op Zac’s radar. Hij verlegt z’n koers, roept de boot meerdere keren op en geeft uiteindelijk vol gas. Met een pistool in z’n hand, Zac is Amerikaan, belt hij z’n ouders. Die kunnen weinig doen maar adviseren Zac om de aanvallers de volle laag te geven. Dan staakt de visserschuit de achtervolging. Een paar uur later scheren er diverse kustwachtvliegtuigen over. Maar van de ‘vissers’ is geen spoor meer.
Storm en windstilte
Een week later belandt de Intrepid in een storm. Onaflatende problemen met de motor en met brandstof, een gebroken giek en een gebroken helmstok dwingen de jonge solozeiler om een tussenstop te maken op de Cocos-eilanden. Na een windstilte die tien dagen aanhoudt komt Zac aan in Kaapstad. Daar heeft hij een toevallige ontmoeting met een collega-recordjager, de zeventienjarige Mike Perham die de andere kant op vaart. Zac en Mike kunnen het goed vinden. Perham is een jaar jonger dan Sunderland en bevindt zich momenteel in Panama-stad, klaar voor de passage van het Panamakanaal.
De jongste
Zo lang Mike Perham nog bezig is met zijn wereldomzeiling is Zac Sunderland houder van het record ‘jongste zeiler rond de wereld’. Maar het ziet er naar uit dat Mike dit record op zijn naam zal zetten. Totdat er een nog jongere zeiler de wijde wereld in trekt om eenzaamheid, stormen en piraten te trotseren.