Nieuws

America’s Cup ontsnapt aan aanslag

Volgens de Spaanse justitie is de America's Cup vorig jaar ontsnapt aan een aanslag. De man die ervan wordt verdacht de aanslag te hebben voorbereid, staat terecht.

15:10

Mikel de Garikoitz Aspiazu, de vermoedelijke leider van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, staat op dit moment terecht bij een Spaanse rechtbank. Aspiazu wordt genoemd als verantwoordelijke voor meer dan twintig terroristische acties. Hij was voorheen de leider van ETA’s commandobrigades, het uitvoerende deel van de organisatie. De Spaanse justitie is van mening dat hij inmiddels zelfs de overkoepelende baas is, na de arrestatie van zijn voorganger vorig jaar.

 

Rechter Baltasar Garzon zei bij de tenlastenlegging dat Aspiazu vorig jaar een ander ETA-lid, Iker Agirre, naar Valencia heeft gestuurd. Daar moest de man informatie inwinnen over de haven, de verschillende race-gelieerde evenementen en de hoogwaardigheidsbekleders die aanwezig zouden zijn bij het in juni en juli 2007 verzeilde evenement.

 

Onderzoekers ontdekten de aanslagplannen tijdens het verhoren van Iker Agirre. De Bask werd gearresteerd in januari 2007 toen hij van Frankrijk Spanje binnenkwam, op weg naar Valencia. Op het moment van zijn arrestatie droeg hij bovendien belastende documenten op zijn borst.

Foto: ANP

Last modified: 27 november 2008
Sluiten