Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

America’s Cup: Team USA snel weer op het water

14:29

ORACLE TEAM USA AC72 crasht bij 25 knopen wind

Oracle Team USA verwacht begin 2013 weer te kunnen zeilen met de AC72 catamaran. Na een spectaculaire crash in oktober raakte de boot van schipper Jimmy Spithill ernstig beschadigd.

De boot crashte en kapseisde op volle snelheid in 25 knopen wind in de baai van San Francisco. Het trainings- en ontwikkelingsprogramma van de amerikanen kwam daarmee zeer abrupt tot stilstand.

Volgens schipper Spithill, onder wiens leiding de amerikanen in 2010 de America’s Cup wonnen, is het team nu hard op weg om de testen op het water te hervatten.

 

De revolutionaire AC72 catamarans hebben vaste vleugels in plaats van losse zeilen. De vleugel van Oracle Team USA sneuvelde tijdens de crash maar is nu weer bijna herbouwd. De Amerikanen hebben door het incident een flinke trainingsachterstand opgelopen ten opzichte van hun grootste rivaal Emirates Team Nieuw Zeeland. In Auckland voltooiden de Kiwi’s onlangs de laatste van hun 30 toegestane testdagen op het water met hun eerste AC72 boot. Vanaf februari volgend jaar mogen de teams met twee boten tegelijk trainen. Vooral voor de amerikanen is dat essentieel. Als titelverdedigers komen zij niet uit in de Louis Vuitton-cup tegen andere teams en kunnen zij dus alleen tegen zichzelf racen.

De finale van de Louis Vuitton-cup start op 27 augustus 2013 en bepaalt welk team het tegen de amerikanen mag opnemen. De 34e America’s Cup Match wordt vanaf 7 september 2013 verzeild in de baai van San Francisco.

Een video van de crash in oktober:

http://www.youtube.com/watch?v=Nvbc81UhE9I&feature=share&list=PL4jyS1DaVhX9pI_SWvJ8nOV4m31-ckOW5

De AC72 in actie voor de crash

Na de crash

Last modified: 21 december 2012
Sluiten