Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Alpari World Match Racing Tour in Lelystad

17:21

De Alpari World Match Racing Tour komt toch naar Nederland. Tijdens een persconferentie van Alpari World Match Racing Tour en het Batavia Sailing Center in het Stadhuis van Lelystad werd dat bekend gemaakt. Met de internationale zeilwedstrijd zet Lelystad wederom een stap in de richting om watersportstad van Nederland te worden. Morgen tekent Lelystad officieel de papieren om gast stad van het evenement te zijn. Het zeilevenement is van 24 tot en met 28 september 2014.

De wedstrijdvorm

De Alpari World Match Racing Tour is een snelle strategische wedstrijd. Twaalf teams strijden in zeven verschillende landen om een naam op de beker. Onder de twaalf deelnemende boten is ook een Nederlands team, dat later door de organisatie wordt bekendgemaakt.

Uniek aan de Alpari World Match Racing Tour is dat de wedstrijden voor het publiek goed te volgen zijn. Op een korte baan langs de Saerdam zeilen de boten vlak langs het publiek, dat daardoor van dichtbij het spektakel kan aanschouwen. De gebruikte boten zijn uitgerust met videocamera’s en microfoons. De regels zijn simpel, twee boten varen een wedstrijd en degene die het eerst over de finish komt heeft gewonnen. De wedstrijden zijn kort, heftig en worden gezeild door professionele teams van topzeilers. Behalve om punten voor het wereldkampioenschap strijden de teams om het prijzengeld van 1,4 miljoen dollar.

Trots

Joop van Diest van Batavia Sailing Center is samen met zijn team 2,5 jaar bezig geweest om de wedstrijd naar Nederland te halen. “Het beeld dat wij voor ogen hadden is die beker in dit stadhuis. Ik ben bijzonder trots, want het was niet makkelijk. Het match racen in Nederland begint te ontwikkelen en dat willen wij een extra push geven.” Ook James Pleasance van de organisatie van Alpari World Match Racing Tour spreekt veel lof uit over Lelystad als wedstrijdlocatie.

Meer dan zeilen

Het evenement heeft drie kernpunten. De zeilsport, publieksactiviteiten en economische stimulans. Zeilen staat voorop, maar de organisatie wil meer bereiken dan alleen de zeilliefhebber. Rondom het evenement zijn activiteiten voor jong en oud. De jeugd kan gedurende het evenement kennis maken met watersport en andere sportieve activiteiten. Voor volwassenen belooft de organisatie ook genoeg in petto te hebben.

De samenwerking met Gemeente Lelystad eist ook economisch belang. Wethouder Jop Fackeldey geeft aan dat het evenement voor een economische stimulans in Lelystad moet zorgen. Met het doel om watersportstad van Nederland te worden, verwacht Fackeldey veel nieuwe investeerders en ondernemers rondom de haven in Lelystad.

 

 

Last modified: 4 juni 2014
Sluiten