Nieuws

Alinghi trekt de stand gelijk: 2 – 2

Foto: AlinghiAlinghi heeft de stand in de America's Cup weer gelijkgetrokken. In race 4 namen de Zwitsers een vroege voorsprong en verdedigden die tot het einde. Vooral op het eerste stuk naar de layline was duidelijk dat beide schepen elkaar wat betreft bootsnelheid weinig ontlopen.

14:07

Foto: AlinghiAlinghi heeft de stand in de America’s Cup weer gelijkgetrokken. In race 4 namen de Zwitsers een vroege voorsprong en verdedigden die tot het einde. Vooral op het eerste stuk naar de layline was duidelijk dat beide schepen elkaar wat betreft bootsnelheid weinig ontlopen.


Voor het eerst in deze serie wisten de titelverdedigers bij de start de rechtse kant van de lijn te veroveren. Alinghi stuurman Ed Baird wist zijn boot bovendien met iets meer snelheid van de lijn te laten komen. Daardoor konden ze het eerste stuk van de race mooi controleren, hun boot constant boven de ETNZ van de Kiwi’s houdend. De Zwitsers klapten net onder de layline en de Nieuw-Zeelanders konden niet anders dan hun tegenstanders volgen naar de eerste boei. Bij die eerste boei verdedigde Alinghi  een voorsprong van 20 seconden. Omdat het mis ging met de ‘gybe set’ van ETNZ, een typerende zandloper, hadden de Zwitsers de ruimte om aan de binnenzijde te blijven.


Net als de voorgaande dag nam Alinghi weer de beslissing om de linkerzijde van de baan te kiezen. En, net als gisteren, pakte die beslissing niet goed uit. De snelheid liep uit de boot en ETNZ verkleinde de voorsprong van 160 naar 80 meter. Enige tijd leek het alsof de Kiwi’s hun aanval zouden kunnen omzetten in een voorsprong. Alinghi kreeg de snelheid echter net op tijd weer in de boot en wist ETNZ goed af te dekken. Tijdens het tacking duel dat volgde waren de Zwitsers ongenaakbaar. Hun perfecte verdediging zorgde ervoor dat ze de boei rondden met een voorsprong van 25 seconden.


In het volgende gybing duel kwam Alinghi ook niet meer in problemen, waardoor de voorsprong op de finish 30 seconden was. ETNZ heeft een protest ingediend, waarvan de uitslag later vanmiddag verwacht wordt. De details van het protest zijn niet beschikbaar. Vrijdag is de vijfde race uit de ‘best of nine’. 


Bekijk de gratis videocompilatie van de race via: http://juzou.boxstuff.net/player/alcatel?user_id=0#highlights_tab (klik op ‘On Demand’)


Redactie(advertentie)
America’s Cup live!
De resterende America’s Cup-races rechtstreeks volgen op internet? Dat kan via Sail TV!

Last modified: 4 september 2007
Sluiten