De Franse schipper van L’Hydroptère heeft een nieuw contract met de Franse scheepsbouwer DCNS. In een samenwerkingsverband van 2012 tot 2014 willen de partijen samen meerdere snelheidrecords gaan verbeteren.
De Franse schipper van L’Hydroptère heeft een nieuw contract met de Franse scheepsbouwer DCNS. In een samenwerkingsverband van 2012 tot 2014 willen de partijen samen meerdere snelheidrecords gaan verbeteren.
Delen van zeilkennis
De nadruk van het samenwerkingsverband ligt op het delen van kennis tussen industrie en zeilers. Daarom heeft Thébault de hulp ingeschakeld van lange afstandszeilers Jean Le Cam en Jacques Vincent, maar ook van voormalig skiër en Dakar rally autocoureur Luc Alphand. De coureur gaf aan zijn tijd volledig te gaan willen steken in zeilen.
Roer en stabilisatoren
De trimaran, die in Seyne-sur-Mer bij Toulon gestationeerd is, wordt voor het samenwerkingsverband omgedoopt tot ‘Hydroptère DCNS’ en krijgt een nieuw logo voor op de rompen en zeilen. Ook worden nu al meerdere verbeteringen doorgevoerd, gebaseerd op technieken gebruikt door DCNS in onderzeeërs. Zo worden roer en stabilisatoren uitgerust met elektronische automatisering voor optimale acceleratie.
Vliegend vaartuig
In 2009 verbeterde Thébault al het snelheids record op de 500 meter met een gemiddelde snelheid van 51,36 knopen. Daarnaast tipte het vliegende vaartuig de 55 knopen aan tijdens de poging om het record op de nautische mijl te verbeteren. Dit jaar doet het team een gooi naar het snelheidsrecord van de oversteek van de Stille Oceaan van Los Angelos naar Honolulu. Daarna gaan ze door met de snelste omzeiling van Groot-Brittannië en het 24 uur afstandrecord. In 2014 moeten ze zo ver zijn om het snelheidsrecord over de Atlantische Oceaan te breken.
Jules Verne Trofee
Dat record is nu nog in handen van de kersverse Jules Verne Trofee houder Pascal Bidégorry met de ‘Banque Populaire V’. Zij deden er 3 dagen, 25 uur en 25 minuten over. In 2009 vestigden zij ook het 24 uur afstandrecord op 908,2 mijl. De regels en categorieën van de verschillende snelheidsrecords worden sinds 1972 bepaald door de World Sailing Speed Record Council dat gevestigd is in Hampshire, Engeland. (WP)