Nieuws

Aftellen naar Velux 5 Oceans

De wereld rond zeilen in vijf etappes en 30.000 mijlen. De deelnemers van de Velux 5 Oceans hebben nog anderhalve week de tijd voordat de race van start gaat in La Rochelle, Frankrijk.

15:13

De langste solorace ter wereld gaat 17 oktober van start in Frankrijk. De zes deelnemers varen in Eco 60’s, oude Open 60 oceaanracers. De tweedehands boten en strenge regels rondom uitgaven aan de boot maken de race ook voor (iets) minder vermogende deelnemers toegankelijk. Ook al is het volbrengen van de race al een prestatie op zich, ook het prijzengeld is een goede motivatie. De winnaar van de race mag een slordige 500.000 euro aan in ontvangst nemen.

Zes over

In de eerste instantie waren er acht aanmeldingen, maar de Fransman Charles Hedrich en de Brit Simon Chalk voldeden niet aan de kwalificatie-eisen en werden uitgesloten van deelname. Race Director David Adams ligt de uitsluiting toe “Veiligheid heeft de hoogste prioriteit voor het racemanagement. Charles en Simon zijn er niet in geslaagd om te bewijzen dat zij en hun jachten klaar zijn voor de uitdaging om solo door ’s werelds meest brute omgevingen te zeilen. Beide schippers hebben nagelaten zich te houden aan enkele regels van het racemanagement. Daardoor hebben wij geen andere keuze dan hun deelname te weigeren.”

Het is ook nog niet zeker of de overige zes deelnemers allen aan de start verschijnen. De 49-jarige Belg Christophe Bullens verloor zijn mast in 18 knopen wind en hevige golfslag onderweg naar La Rochelle. De Belg zelf raakte niet gewond, maar de mast van zijn boot brak op drie plaatsen en veroorzaakte een gat in de romp. De mast en de zeilen raakten onherstelbaar beschadigd. Bullens blijft vastberaden. “Het is nog niet afgelopen. Ik zal er alles aan doen om aan de start te verschijnen op 17 oktober.”

De 57-jarige Canadees Derek Hatfield (de oudste dit jaar) en de Amerikaan Brad Van Liew zijn reeds aangekomen in de startplaats. De Australiër Garry Golding, de Pool Zbigniew Gutkowski en de jongste schipper, de 32-jarige Brit Chris Stanmore-Major, worden het eind van de week verwacht in La Rochelle.

Eco 60

De deelnemers varen de race in boten van de zogenoemde Eco 60-klasse. Het idee om oude Open 60’s te hergebruiken kwam van deelnemer van de race in 2006, Sir Robin Knox-Johnston. Hij voer toen als oudste persoon ooit een race solo rond de wereld. Knox-Johnston voer in een oude en beproefde Open 60. “Sommigen zijn beroemd geworden en anderen volbrachten simpelweg hun levensdroom; solo rond de wereld zeilen. We willen deze traditie voortzetten en dat ligt ten grondslag aan de introductie van de Eco 60 class. Om zoveel mogelijk schippers met gelimiteerde budgetten aan te trekken, hergebruiken we de vele Open 60 jachten van rond de eeuwwisseling.”

Oorsprong

De race werd in 1982 voor het eerst gehouden als de BOC Challenge. Solozeiler David White wilde in de eerste instantie deelnemen aan de OSTAR (Original Singlehanded Transatlantic Race) van 1980, maar kreeg zijn boot niet op tijd af. White bedacht daarop zijn eigen race rond de wereld. Eind jaren ’90 veranderde de naam in Around Alone en in 2006 werd Velux hoofdsponsor.

Etappes

De wedstrijd voert de deelnemers in vijf etappes om de aardbol, te beginnen van La Rochelle naar Kaapstad. Van Kaapstad loopt de route naar Wellington, Nieuw-Zeeland, waar de deelnemers de jaarwisseling mee zullen maken. Van daaruit zeilen de deelnemers rond Kaap Hoorn richting Salvador, Brazilië. De laatste stop daarna is Charleston, VS, vanwaar de wedstrijdvloot de koers verlegt naar de finish in Frankrijk.

Kijk voor meer informatie op www.velux5oceans.com

Beeld onEdition

(MvS)

Last modified: 8 oktober 2010
Sluiten