Actueel, Nieuws

Admiraalzeilen ter ere van ontdekkers Kaap Hoorn

10:19

400 jaar geleden vertrokken Willem Corneliszoon Schouten en Jacob Lemaire zeilend Hoorn, waarbij zij na een lange tocht Kaap Hoorn ontdekten. De watersportvereniging Hoorn wil dit jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan en vieren het jubileum met admiraalzeilen. Het admiraalzeilen is op zaterdagmiddag 13 juni 2015 in de kom van de Hoornse haven voor het Oostereiland en het Julianapark.

Admiraalzeilen. © Tom TouwHet admiraalzeilen was vroeger een maatregel om gezamenlijk de aanval van piraten te kunnen afslaan. Nu is het vooral een manier om een demonstratie te geven van de nautische vaardigheden, anno 2015 met zeilboten van nu en om Schouten en Lemaire te eren.

Op zaterdagmiddag 13 juni verrichten de ‘eskaders’ onder leiding van de admiraal voor het Oostereiland diverse manoeuvres. Het admiraalschip is de VOC-replica Halve Maen, die recent in Hoorn is aangemeerd, met locoburgemeester Ben Tap als admiraal en opvolger van Schouten en Lemaire.

Samenwerking voor grote vloot

Naast de leden van WSV Hoorn komen onder andere eskaders van WSV Schardam, WSV Karperkuijl, Stichting Grashaven, Stichting Sailability (gehandicapten zeilen), Hoornse schouwen, botters, Notwin, kano’s van KV Flevo, lelyvletten van Vaandrig Peetoom Vendel, de Optimisten, Zoom’s, RS Feva’s en 420’s van de WSV jeugd, Etchells, Alcyones, suppers, kitesurfers en bedrijfsvaartuigen.

Een eskader bestaat in principe uit circa vijf boten van ongeveer dezelfde soort, lengte en snelheid. Ieder eskader brengt op zijn eigen spectaculaire manier een groet aan de admiraal. In totaal nemen circa 100 schepen deel, die in zo’n 25 eskaders langsvaren. Het publiek kan op het Oostereiland en in het Julianapark het spektakel aanschouwen. Een bekende watersporter geeft commentaar bij ieder eskader dat de groet brengt aan de admiraal en vertelt over de bijzonderheden van elk eskader. Na het admiraalzeilen verzamelen alle deelnemers zich op het terrein van de WSV Hoorn in het Julianapark voor de afsluiting.

Programma

13.30:                   Alle boten die admiraalzeilen zijn verzameld op locatie op het Markermeer

13.30:                   Het admiraalschip, Halve Maen komt binnenvaren en gaat voor anker voor het Oostereiland

14.00:                   Start admiraalzeilen van de eskaders voor het Oostereiland/Julianapark

16.00:                   Einde admiraalzeilen voor het Oostereiland/Julianapark

Meer informatie kunt u vinden op www.kaaphoorn400.nl

 

Foto: Thom Touw

Last modified: 4 juni 2015
Sluiten