Nieuws

Accubrand 24-voeter levert speculaties op

Eén man raakte lichtgewond door de ontploffende accu

21:54

Een accubrand aan boord van een 24-voeter bij de Bodensee in Duitsland leidt in zeilerskringen tot speculaties. Bij het incident kwamen twee kinderen met de schrik vrij. Hun vader raakte lichtgewond.

Het gezin was aan boord van hun Bente 24 toen ze rook uit de bakskist zagen komen. De lithiumaccu die daarin stond, hing op dat moment aan de lader. Toen de accu enkele ogenblikken later ontplofte, raakte de vader lichtgewond. De kinderen bleven ongedeerd.

Geblust

De brandweer was snel ter plaatse en heeft de brand kunnen blussen. Tijdens het blussen vonden er nog een aantal kleine explosies plaats. Een tweede lithiumaccu aan boord vatte geen vlam.

De brandweer was snel ter plaatse en wist het vuur te blussen. Foto (c) Feuerwehr Langenargen

Speculaties

Het initiële politiebericht over het ongeval leidt op digitale media tot speculatie. De politie schrijft namelijk specifiek dat het gaat om een LiFePO4-accu (lithiumijzerfosfaat), een van de veiligste lithiumaccu-constructies. Het ontploffen van de accu strookt niet met het brandgedrag van een LFP-accu, maar past juist bij dat van een LNC-accu (lithiumnikkelkobalt). Diverse andere media namen de aanduiding uit het politiebericht over. Het Duitse Yacht.de spreekt met een verzekeringsexpert, die zich verbaasd over het feit dat het zou gaan om een LFP-accu.

Vanuit de bakskist verbrandde het vuur ook giek, zeil en kajuitingang. De accu op de kuipbank heeft niet gebrand. Foto (c) Feuerwehr Langenargen

Onduidelijkheid

In de eerste instantie werd gemeld dat het om een vast ingebouwde accu zou gaan. Later wordt dat bericht gewijzigd en stelt men dat het gaat om een draagbare accu van een buitenboordmotor. Op foto’s die genomen zijn na de brand is te zien dat de boot is uitgerust elektrische buitenboordmotor waar een nog ongeschonden accu op is te zien. Wat voor accu er ontbrand is, en of die volgens de handleiding werd geladen, is nog niet duidelijk.

De accu werd in de bakboord bakskist geladen. Foto (c) Feuerwehr Langenargen

Meer over (lithium)accu’s
In Zeilen 09/2023 kun je de meest gestelde vragen en antwoorden over lithiumaccu’s lezen. Dat artikel schreven we naar aanleiding van de webinar Energie aan boord – Waarom lithium?, dat specifiek over lithiumaccu’s gaat. Kijk ook de webinar Energie aan boord – Alles over accu’s, dat gaat over boordaccu’s in het algemeen.

Last modified: 27 september 2023
Sluiten