Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws, Zeilen TV

Video – AC72: Het beest is vleugellam

11:52

In de baai van San Francisco is gisteren de America’s Cup-verdediger Team Oracle USA 17 omgeslagen toen de neus van de stuurboord drijver in het water boorde.
 In de baai van San Francisco is gisteren de America’s Cup-verdediger Team Oracle USA 17 omgeslagen toen de neus van de stuurboord drijver in het water boorde. “Dit is het gevaar van deze boten. Ze opereren op het randje van alles dat voor mogelijk wordt gehouden binnen de zeilsport. Wanneer ze niet foilen (door middel van een draagvleugel uit het water worden getild red.), blijft het gevaar van kapseizen altijd bestaan”, volgens One News, Nieuw Zeeland.

Stroom tegen wind
Schipper Brad Webb legt uit dat ze door een onverwachte ebstroom ‘opeens’ in een wind tegen stroom situatie belandden – “it was a wild potato patch”- toen ze aan het afvallen waren bij zo’n 25 knopen wind. In de Amerikaanse pers wordt gesproken van een peperduur ongeluk waar iedereen al een tijdje voor vreesde. Webb wil nog geen uitspraken doen over de precieze toedracht van het ongeval, noch over de vraag of het een menselijke, dan wel een mechanische fout is geweest.

‘Turning Turtle’
Als een schildpad werd de 15 miljoen dollar kostende catamaran definitief op z’n kop gelegd, waarbij het anderhalf miljoen dollar kostende vleugelzeil vrijwel direct door midden brak. ‘Turning Turtle’, zoals de Nieuw Zeelanders het van One News zo mooi noemen. Vannacht is het wrak, waarvan de drijvers, het platform, de ‘beam en spine’ waarschijnlijk nog in redelijke staat zijn, teruggesleept naar Pier 80, de thuisbasis van Team Oracle. Het moet nog blijken in hoeverre en hoe snel Team Oracle de AC72 weer kan gaan gebruiken en wat voor uitwerking het zal hebben voor de eindstrijd in september 2013.

De beelden:

Tags: , , , Last modified: 17 oktober 2012
Sluiten