Nieuws

ABN AMRO ONE en Maximus ontmast in Syd-Hob

ABN AMRO ONE en Maximus hebben afgelopen nacht beide de mast verspeeld en daarmee de kansen om als snelste in Hobart aan te komen. Beide incidenten gebeurden tijdens het aan de windse rak richting het zuiden, langs de Australische kust.

15:14

ABN AMRO ONE en Maximus hebben afgelopen nacht beide de mast verspeeld en daarmee de kansen om als snelste in Hobart aan te komen. Beide incidenten gebeurden tijdens het aan de windse rak richting het zuiden, langs de Australische kust.

ABN AMRO ONE motort terug naar Sydney. (Foto: Daniel Forster / Rolex)
Slijtage
ABN AMRO ONE zeilde met een nipte voorsprong op de rest van de vloot richting het zuiden, toen de bemanning twee harde knallen hoorde en het tuig in zee zag belanden. Het waaide op dat moment zo’n 30 tot 35 knoop. Schipper Mike Sanderson heeft de exacte oorzaak nog niet weten te achterhalen, maar denkt aan slijtage van een onderdeel. “We hebben geluk dat het niet tijdens de Volvo Ocean Race gebeurd is. We hebben nu alleen nog het gedeelte tot de eerste zalings overeind staan. Sanderson gaf opdracht het slingerende gevaarte naast de boot weg te kappen, om schade aan de romp te voorkomen. ABN AMRO ONE vaart op dit moment op eigen kracht terug naar Sydney. Niemand raakte gewond.

Een gewond bemanningslid wordt van Maximus getild. (Foto: Daniel Forster / Rolex)
Gewonden
Aan boord van Maximus was de situatie ernstiger. Ongeveer op het zelfde moment als de ontmasting van ABN AMRO ONE, brak op de 98-voeter het voorstag. De bemanning maakte zich op dat moment net klaar voor een overstag en bevond zich in de kuip. De mast viel recht naar achteren en verwondde een aantal zeilers. Een aantal van hen liep hoofdwonden, schrammen en blauwe plekken op. Een van hen brak zijn been en werd in de ochtend door een helikopter van boord getakeld en naar een ziekenhuis vervoerd. “Ik denk dat we mazzel hebben dat er niemand is omgekomen”, meldde een van de gewonde zeilers.

Ondertussen gaat de race om line honours door. Wild Oats XI heeft de best kaarten in handen. Met een voorsprong van enkele mijlen leidt de 98-voeter de boot van voormalig VOR-schipper Grant Wharrington Skandia naar het zuiden. Skandia verspeelde vanochtend een steekzwaard. Er zijn op dit moment nog 69 boten in de race.

NB: de site van het evenement lijkt overbelast en is al enkele uren niet te bereiken.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten