Nieuws

Vast in de waterplanten

Overlast door weelderige waterplanten in de Randmeren, de Gouwzee en het Markermeer. Ik weet wat het betekent. Toen ik onlangs op een windstille zondagmiddag met Swieb buiten de vaargeul van het Gooimeer verdaagde en de motor dienst weigerde, was het een hele toer om mij uit de tentakels van de waterplanten te bevrijden. En ik ben niet de enige die er last van heeft. Maar er is goed nieuws.

11:04

Vanmiddag kreeg ik een bericht van Ton en Joke Scholte uit Berkhout. Zij schrijven: “Op verschillende manieren hebben wij aandacht gevraagd voor het groeiende probleem van wier in het Markermeer. Wij zeilen ruim 30 jaar in dit vaargebied en hebben de overlast zien toenemen. De huidige situatie is nooit zo erg geweest als dit jaar. Een ding weten wij zeker; volgend jaar wordt het erger. In de media is er nog weinig aandacht geweest voor deze wildgroei van waterplanten.”

Vooral de ondiepe delen van het Markermeer, de Gouwzee en de Randmeren dreigen onbevaarbaar te worden door de gestaag uitdijende velden wier. Afgelopen maandagavond voer ik van De Blocq van Kuffeller naar Naarden. Na een paar uur moest ik hangend over de spiegel de slieren fonteinkruid verwijderen die zich inmiddels om het roer en het staartstuk van de motor hadden genesteld.

Gelukkig is er goed nieuws. Onlangs werd bekend dat een begin wordt gemaakt met het maaien van de velden met het welig tierende gewas. Hoe dat zal uitpakken, is nog even afwachten. Vermoedelijk zal de vaarwegbeheerder in zijn jaarplanning standaard een maaibeurt voor het fonteinkruid moeten inplannen.

Tekst Cees van Dijk, foto Ton en Joke Scholte

Last modified: 12 augustus 2011
Sluiten