Nieuws

61ste Vuurschepenrace opmaat naar North Sea Regatta

Komende dinsdag, 23 mei, start 61ste Vuurschepenrace naar Harwich. Inmiddels hebben 53 schepen ingeschreven. Deze 110 mijl lange overtocht is het eerste onderdeel van de Scheveningse ABN AMRO North Sea Regatta 2006.

12:47

Komende dinsdag, 23 mei, start 61ste Vuurschepenrace naar Harwich. Inmiddels hebben 53 schepen ingeschreven. Deze 110 mijl lange overtocht is het eerste onderdeel van de Scheveningse ABN AMRO North Sea Regatta 2006.


Vice admiraal J.W. Kelder, commandant Zeestrijdkrachten, lost op dinsdag 23 mei om 19.00 uur het startschot lossen vanaf de mijnenjager Hr. Ms. Middelburg. Het deelnemersveld is verdeeld over ORC- en IMS-klassen. Een dag later zullen zij de finishlijn in Harwich passeren.


Zeezeilraces vergen andere technieken dan bij een wedstrijd rond de boeien. Zeewaardigheid, navigeren, een goede interpretatie van het weer en van het vaargebied zijn wel belangrijke succesfactoren. Die uitdaging maakt dat de Vuurschepenrace na 61 jaar nog altijd ruimschoots deelnemers trekt. De Nederlanders in de huidige Volvo Ocean Race voeren deze klassieker ook allemaal een keer mee. Op vrijdag 26 mei vertrekken de schepen vanuit Harwich opnieuw, dit keer voor de 180-mijl lange North Sea Race terug naar Scheveningen. De organisatie hiervan is in handen van de Royal Ocean Racing Club uit Harwich. De prijsuitreiking is op zondag 28 mei in de Scheveningse Visafslag. Wedstrijdleider Max Behrend: “Dat is lekker dichtbij, zodat ook eventuele laatkomers de kans hebben om erbij te zijn. Daarna is het tijd voor de borrel en verse haring.”


EK IMS 600 & 670
Op 31 mei begint het EK IMS 600 & 670 als tweede onderdeel van de ABN AMRO North Sea Regatta 2006. Of dat ook geldt voor de 670-klasse is nog de vraag. De wedstrijdleiders Max Behrend en Radboud Crul stellen die beslissing uit totdat de officiële sluitingsdatum voor inschrijvingen voorbij is. Crul: “Die staat op 20 mei. Het is wel zo dat er momenteel nog maar één team voor het EK IMS 670 op de lijst vermeld staat. Dan heeft het natuurlijk geen zin om een kampioenschap te houden. De IMS 600-klasse telt op dit moment tien aanmeldingen uit drie landen, dus daarmee gaan we gewoon van start.”


ABN AMRO North Sea Regatta
De ABN AMRO North Sea Regatta bestaat tot slot uit de baanwedstrijden voor de Scheveningse kust, van vrijdag 2 tot met Pinkstermaandag 5 juni 2006. Het deelnemersveld bestaat uit open boten, catamarans, olympische- en eenheidsklassen, scherpe jachten en klassieke schepen. Naar verwachting doen 500 boten en 3.000 zeilers mee. Aan land zorgen optredens van ondermeer de Golden Earring voor de nodige ontspanning. Het gevoel van het zeilen met één van de Volvo Ocean Race-schepen is te ervaren op de Team ABN Amro simulator. Harken organiseert de ‘Grinder Competitie’ om de spierballen te testen. Op vrijdag en zaterdag kunnen de beste stuurlui aan wal tegen elkaar strijden met de Micromagic radiografisch bestuurbare zeilbootjes. Dat kan tussen 17.00 en 21.00 uur in de Scheveningse haven. Zie ook www.nsr.nl.


Diana Bogaards

Last modified: 19 mei 2006
Sluiten