Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

50e editie 24 Uurs trekt meer deelnemers

10:54

De vijftigste editie van de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace trekt meer deelnemers dan vorig jaar. De teller staat nu op 620, waarvan er 439 in de tocht starten en 181 in de negen wedstrijdklassen. De populaire zeilwedstrijd start op vrijdagavond 22 augustus vanuit veertien plaatsen rondom het IJsselmeer en Markermeer. De deelnemers moeten in 24 uur tijd zoveel mogelijk zeemijlen zien af te leggen.

Heiner gaat voor record

Finish 24-Uurs 2013Onder de kanshebbers is een aantal winnaars van 2013, zoals Roy Heiner met de Hemels van der Hart (TH 38) in de ORC1. Heiner heeft zijn pijlen gezet op het breken van het mijlenrecord voor monohulls, iets dat hem vorig jaar net niet lukte. Hij kwam toen een halve mijl tekort. Wim van Rootselaar met de Lemsteraak Danielle stond vorig jaar eveneens op het podium en doet opnieuw een gooi naar de eerste plaats. H. van der Werf met de Maxfun 25 Windverwachting verdedigt zijn overall prijs in de tocht.

Historische jachten

In de tochtklasse doen twee historische kajuitjachten mee. M. van der Werf zeilt met de Starnakel (Baron van Hoëvell), het jacht dat in 1950 de 24 Uurs Zeilrace wist uit te zeilen en won. Destijds finishten van de 22 maar twee deelnemers, waardoor het tot duurde 1965 voor het evenement een vervolg en definitief karakter kreeg. In dat jaar won de Salacia, een Brabant Kruiser. 1965 geldt officieel als de eerste 24 Uurs Zeilrace. De historische jachten zijn zaterdagavond na de finish in Medemblik te bewonderen in de Oosterhaven.

Walactiviteiten

Gedurende de jubileumeditie van de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace is er voor de deelnemers, maar ook voor het publiek op de wal genoeg te beleven. Het is altijd weer bijzonder om de meer dan zeshonderd deelnemers vanaf 18.00 uur massaal te zien binnenkomen in de haven van Medemblik. Honderden mensen staan op de dijk bij de havenmond in weer en wind om de vermoeide schippers en bemanningen toe te juichen. Een spreekstalmeester heeft voor elk jacht een bijzonder woord van welkom.

 

Walactiviteiten zaterdag 23 augustus

Vanaf 15.00 uur jeugdactiviteiten met waterballen in Oosterhaven

Vanaf 18.00 uur op de kades van Westerhaven & Oosterhaven : dweilorkesten

Vanaf 18.00 uur finish en binnenkomst deelnemende boten in Medemblik

Vanaf 20.00 uur optreden band Sterk! op podium aan de Oosterhaven

 

Walactiviteiten zondag 24 augustus

Vanaf 09.30 ontbijt voor deelnemers bij Kasteel Radboud (aangeboden door Gemeente Medemblik)

10.00 uur prijsuitreiking bij Kasteel Radboud

DL24-UursOver Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace

De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert voor de 50ste keer de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer bevaren, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

Deelname aan de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace is mogelijk in de ORC Club, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ aangesloten (klassieke) jachten, PolyClassic aangesloten jachten, zeegaande multihulls alsmede in niet-gemeten kajuitzeiljachten. Het overgrote deel van de vloot doet mee aan de tocht. De rest verdeelt zich over de diverse wedstrijdklassen.

Live te volgen

Bij de start van de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace 2014 is Zeilen TV live aanwezig en doet verslag vanaf het water. Daarnaast is de zeilrace wederom via Twitter en semi-live updates vanuit de organisatie te volgen.

 

Foto: Ronald Koelink

 

Last modified: 19 augustus 2014
Sluiten