Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

470-zeilsters en Bouwmeester winnen DL Regatta

15:46

D

Marit Bouwmeester (Laser Radial) en het duo Michelle Broekhuizen/Marieke Jongens (470) hebben zaterdag op de slotdag van de Delta Lloyd Regatta voor de eerste Nederlandse zeges gezorgd. Bouwmeester maakte haar favorietenrol volledig waar door de medalrace te winnen en daarmee haar eindzege veilig te stellen. Broekhuizen en Jongens eindigden in de medalrace met dubbele punten als vierde maar hadden in de aanloop al een forse voorsprong in het 470-klassement opgebouwd.

Bouwmeester is bezig aan een ijzersterk seizoen. In de drie World Cup-wedstrijden van dit jaar stond ze steeds op het podium. De 25-jarige zeilster won in Mallorca, had zilver in Miami en brons in Hyères. “Het loopt erg lekker dit jaar”, zei de Friezin in Medemblik, waar ze de medalrace al als nummer 1 begon.
“Het was lastig. Je vaart onder de kant, met steeds vlagen wind. De opluchting is erg groot”, keek de winnares van 0lympisch zilver in Londen (2012) terug op haar goede week bij de Delta Lloyd Regatta. “Het was de hele week close. Mooi dat ik het zo goed afmaak.’’

Verrassen

Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens voeren een topweek op het water bij Medemblik. Ze wonnen in de aanloop naar de medalrace vier van de vijf races. Ze begonnen aan het slotnummer met een ruime voorsprong op het Nederlandse koppel Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen. De vierde plaats was voldoende om de eindzege te grijpen. De medalrace werd gewonnen door de Britse vrouwen Anna Burnet en Flora Stewart, die daardoor als derde in het klassement eindigden. Kyranakou en Van Veen verspeelden door de achtste plaats in de slotrace een podiumplaats.

“We hoopten natuurlijk op een zege, maar we hebben er nooit op gerekend. Vorig jaar debuteerden we op de Delta Lloyd Regatta als koppel in de 470. Dit is onze zesde regatta. Toen we hier maandag arriveerden, stond het eindresultaat niet centraal. We hebben meegedaan aan de World Cup in Palma en Hyères. Daar hebben we veel geleerd. Mooi dat we dat hier in praktijk hebben kunnen brengen”, zei een stralende Marieke Jongens na afloop.

Broekhuizen: “Er valt voor ons nog veel te leren. De communicatie in de boot gaat steeds beter. Ons hoofddoel is de WK in september (Santander). Het Olympisch test-event in Rio missen we. Eigenlijk was er dit jaar geen geld voor ons team, maar uiteindelijk is het toch gelukt een budget voor de Europese wedstrijden te vinden. Daar zijn we superblij mee. En als je dan hier wint, is dat een mooie motivatie voor de komende maanden.”

Laser-zeiler Nicholas Heiner heeft zijn voortreffelijke uitgangspositie zaterdag tijdens de medalrace bij de Delta Lloyd Regatta niet kunnen omzetten in de eindzege. De jonge zeiler verspeelde in de afsluitende medalrace zijn eerste plaats in het klassement door als tiende te eindigen.

Heiner zakte in het eindklassement naar de tweede plaats, achter de Nieuw-Zeelander Sam Meech. Rutger van Schaardenburg won de medalrace en klom daardoor naar vierde plaats in het eindklassement. Dorian van Rijsselberghe verspeelde vrijdagavond in de laatste race zijn positie in de top drie. Hij finishte zaterdag in de medalrace als vierde, wat ook zijn positie in het eindklassement was. “Ik had het iets anders in mijn hoofd”, gaf de olympisch kampioen toe. “Het was deze week niet op en top. Tot vrijdagavond stond ik op het podium. De motivatie was er nog wel. De Polen waren hier top, de rest wat minder”, aldus Van Rijsselberghe, die naar de Verenigde Staten vertrekt om verder aan zijn vorm te werken.

Balen

Surfster Lilian de Geus baalde erg. Ze vocht de hele week een zwaar gevecht met vier Poolse concurrentes uit en stond zaterdag met lege handen. De 21-jarige windsurfster maakte zaterdag wat foutjes en zag zichzelf als vierde terug in de uitslag van de medalrace en het eindklassement. De Poolse Zofia Klepacka, winnares van brons op de Olympische Spelen in Londen, won de medalrace en het eindklassement.

Last modified: 28 mei 2014
Sluiten