Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Vernieuwing tijdens 44e editie van de Deltaweek

07:13

De 44e editie van de Deltaweek gaat aankomende vrijdag van start. De grootste Nederlandse zeilweek voor kajuitjachten introduceert dit jaar een aantal vernieuwingen. Een tweedaagse uitstap naar het Grevelingenmeer, de Veronicarace op zaterdag gevaren en veel aandacht voor shorthanded deelnemers moeten het evenement aantrekkelijk maken. Dit jaar maakt ook het kwarttonnerweekend deel uit van de Deltaweek.

De Deltaweek

DeltaweekDe Deltaweek is een serie van tien wedstrijddagen, die wordt georganiseerd door zeven samenwerkende watersportverenigingen. Sinds jaar en dag nemen traditionele rond- en platbodemjachten enthousiast deel aan de zeilweek. Ook zijn er wedstrijdvelden te zien in de eenheidsklassen Melges, J22 en MaxFun en de nieuwe klasse Quarter Tonners. In deze sportieve klasse zijn in de jaren ’70, ’80 en ’90 honderden boten gebouwd, die nu door enthousiaste eigenaars en bemanningen worden opgeknapt en gevaren. Een startgroep met Swan 45’s belooft voor een mooi spektakel te zorgen.

Dit jaar zijn twee wedstrijddagen op het Grevelingenmeer. Volgens de organisatie een belangrijke vernieuwing is, die ook zeilers van de Grevelingen zelf zullen aanspreken. De laatste jaren is het dualhanded wedstrijdzeilen – met een bemanning van slechts twee personen – duidelijk in trek. Dualhanded inschrijvingen zijn dit jaar mogelijk voor alle wedstrijden en daar is al behoorlijk aanspraak op gemaakt, zelfs voor de Veronicarace. De zeewedstrijd, die vroeger rond het zendschip van het roemruchte piratenstation Veronica werd gevaren, wordt nu op zaterdag 5 juli gezeild. Dit moet het gemakkelijker maken om een bemanning samen te stellen.

Toeschouwers

De Deltaweek is in het eerste weekend vanaf de kant goed te zien vanaf de Oosterscheldedijken bij Zierikzee – rond vluchthaven De Val aan de noordelijke voet van de Zeelandbrug en vanaf de strekdammen rond het havenkanaal van Zierikzee. Dit geldt ook voor de vroege start van de Veronicarace aan de buitenkant van Neeltje Jans op 5 juli om 8 uur en op zondag 6 juli vanaf de havenhoofden bij Colijnsplaat.

De Deltaweek staat niet alleen bekend om de sportieve strijd op en rond de Oosterschelde en de Noordzee, maar is zeker zo populair door de grote ambiance in de jachthavens die achtereenvolgens worden aangedaan. In verschillende pleisterplaatsen treden er ’s avonds DJ’s en (cover)bandjes op. Meer informatie op www.deltaweek.nl

Last modified: 25 juni 2014
Sluiten