Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

400 jaar Kaap Hoorn (audio)

17:20

https://www.youtube.com/watch?v=0l66CLe9Z1Y

Op 14 juni 1615 vertrokken de twee schepen Eendraght en Hoorn, met de schippers Jacob Le Maire en Willem Corneliszoon Schouten, uit de haven van Hoorn. Met hun bemanningen gingen ze het avontuur tegemoet. Doel van de expeditie was om een nieuwe route naar de Oost te vinden om zo het monopolie van de VOC te omzeilen. Hoewel de VOC het octrooi had op de handelsroutes naar de Oost, via Kaap de Goede Hoop en Straat Magellaan, bestond het vermoeden dat er een nog doorgang was bij het Zuidland, ten zuiden van Straat Magellaan.
Op 29 januari 1616, ruim zeven maanden na vertrek, ontdekten de avonturiers eindelijk de nieuwe route en rondden met Eendraght (Hoorn was onderweg door brand verloren gegaan) het zuidelijkste puntje van wat nu Chili is. Vanaf dat moment had het punt de naam Kaap Hoorn. Een eerbetoon aan de thuishaven van het verloren schip en haar bemanning.
Nu, na 400 jaar, gaat het avontuur verder. Dit jaar worden er in het kader van deze historische gebeurtenis allerlei activiteiten georganiseerd. Projectleidster Jeanneke Scholtens blikt in dit audio-fragment alvast vooruit.

Last modified: 29 januari 2015
Sluiten