Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

40 jaar Volvo Ocean Race in beeld

12:15

Ter gelegenheid van haar veertigjarige bestaan presenteert de Volvo Ocean Race een fototentoonstelling met een prestigieus rond-de-wereld-avontuur. De expositie hangt in het Volvo Ocean Race Museum in het Spaanse Alicante.

Onboard medic Tony Rae administers  three stitches and anaesthetic to CAMPERDe fotografen

Veertig foto’s vertellen het verhaal van de race, die op 8 september 1973 als de Whitbread begon en in de zeilsport nog altijd als de grootste test van teamwork, vaardigheden en doorzettingsvermogen geldt. De beelden komen van diverse bronnen, zoals de Onboard Reporters en voormalige deelnemers en racefotografen. Het laatste shot kwam naar voren uit een Facebook campagne. De expositie is van vrijdag 14 juni tot en met 28 februari 2014 te bezichtigen.

Verhalen in beeld

Zoals de fotografie laat zien, maakte de Volvo Ocean Race in veertig jaar een enorme verandering door. Vale jeans en T-shirts maakten plaats voor high-tech overlevingspakken, de ruime houten interieurs zijn nu kille carbon schalen en naakte zeilers navigeren niet meer enkel met sextant en op het herkenning. Wat de foto’s eveneens tonen, is dat de essentie van de race hetzelfde is gebleven. De vertrek- en aankomstceremonies zijn even emotioneel, en de inzet en uitputting zijn even sterk.

The Iceman. Anders Odelberg

De foto’s

Sommige vastgelegde zeilers zijn echte legendes met iconische figuren als de Nederlander Conny van Rietschoten, Sir Peter Blake, Skip Novak en Eric Tabarly. Andere foto’s focussen op fans, familieleden en overige betrokkenen bij de race. Hoewel niet alle grote Volvo Ocean Race-zeilers aan bod komen en de expositie verre van een chronologisch overzicht is, passeren alle universele thema’s de revue.

De laatste foto

De veertigste foto kwam tot stand dankzij de online zoektocht naar een verborgen parel op Facebook of Volvo Ocean Race-website. De organisatie vroeg fans hun foto’s te sturen van gezichten verbonden met de race, dus van mensen in plaats van boten. ‘We ontvingen geweldige platen, maar we waren zwaar onder de indruk van een foto die voormalig deelnemer Anders Odelberg nam. Hij maakte in 1981-82 deel uit van de bemanning op Swedish Entry en zijn Iceman foto past perfect bij ons thema. Van de buitenkant is er in veertig jaar zoveel veranderd, maar de essentie is exact hetzelfde gebleven.’ Aldus Race CEO Knut Frostad.

Last modified: 16 juni 2013
Sluiten