Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

30e editie Delta Lloyd Regatta in Medemblik

16:47

De 30e editie van de Delta Lloyd Regatta viert haar jubilea samen met het 725 jarig bestaan van de Gemeente Medemblik. Het internationale zeilevenement is de tweede wedstrijd uit de EUROSAF Champions Sailing Cup. Van 20 tot en met 24 mei verwelkomt Medemblik internationale topzeilers, die in negen Olympische klassen zeilen.

Olympisch wedstrijdformat

DeltaLloydRegatta2012Een week lang topzeilen op het IJsselmeer, waarbij de negen Olympische klassen gebruikmaken van het wedstrijdformat dat over twee jaar ook tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro wordt gehanteerd. Afgelopen jaar is geëxperimenteerd met het wedstrijdformat, waarbij de punten uit de kwalificatieraces voor medalraces kwamen te vervallen en de positie in de voorronde als puntentotaal meeging naar de medailleraces.

Voorzitter van het Organisatiecomité Arjen Rahusen zegt: “Dat was een experiment, nu volgen we net als alle andere organisatoren het format dat straks ook in Rio wordt gebruikt”. De punten uit de eerste races tellen daardoor mee met de uiteindelijke medalrace, waarin het systeem van dubbele punten wordt gehanteerd.

“Met Delta Lloyd proberen we met de regatta het zeilen naar een hoger plan te brengen. Die weg zijn we een aantal jaren geleden ingeslagen en de Delta Lloyd Regatta vaart daar wel bij”, aldus voorzitter Arjen Rahusen.

Live te volgen

Alle Olympische zeilklassen varen tijdens de Delta Lloyd Regatta op een vaste baan, wat het volgen via social media eenvoudiger maakt. Elke klasse is via een apart Twitter account live te volgen en al deze accounts komen terug op een pagina binnen de website. Dit jaar zijn course racing van het kitesurfen en de Moth-klasse aan het evenement toegevoegd als demonstratie klassen. Een bijzondere stap ook met het oog op de toekomst.

Kernploeg op jacht naar succes

De goede resultaten van de Delta Lloyd Kernploegleden bij de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen in Mallorca en Hyerès voorspellen een spektakel op het water bij Medemblik. Olympisch kampioen RS:X Dorian van Rijsselberghe, zijn trainingsmaat en concurrent Kiran Badloe, Marit Bouwmeester (Laser Radial, tweede Olympische Spelen Londen), Pieter-Jan Postma (Finn, vierde bij de OS in Londen), Rutger van Schaardenburg, Nicholas Heiner en Roelof Bouwmeester (allen Laser) dingen straks mee om de eindzege op het water bij Medemblik. En nemen het daarbij op tegen internationale topzeilers als Evi van Acker (Laser Radial, eerste tijdens de ISAF World Cup in Hyerès), Andy Maloney (Laser) en Piotr Myszka (RS:X mannen).

De complete Delta Lloyd Kernploeg ligt van 20 tot 24 mei op het water, inclusief de paralympische klassen. In de Sonar-klasse ontbreekt paralympisch kampioen Udo Hessels, die gestopt is. Marcel van de Veen neemt zijn rol als stuurman over en Mischa Rossen schuift door naar het midden. Miranda Wevers is aan het team toegevoegd en bemant het voordek.

PostmaAmbassadeur Postma heeft er zin in

Pieter-Jan Postma won onlangs op een afgetekende manier nog de wereldbekerwedstrijd in Hyerès. Het was zijn eerste grote internationale zege. Postma, een van de ambassadeurs van de Delta Lloyd Regatta, heeft zin in de week topzeilen in Medemblik. “De Delta Lloyd Regatta staat voor een evenement van kwaliteit. Het is elk jaar prachtig om in Nederland te racen. Met het oog op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is het belangrijk voor me ook in de Finn actief te zijn. Als ik later dit jaar in de Volvo Ocean Race mag starten, betekent dit dat ik negen maanden geen Finn kan varen. Ik wist van te voren niet hoe het zou zijn op zee, maar daar ben ik inmiddels wel achter. Het is echt kicken. Ik zie het niet als probleem negen maanden geen Finn te varen. Zeilen blijft zeilen en dus een spel met de natuur. Daar zit voor mij altijd een uitdaging in. En zo zie ik de Delta Lloyd Regatta ook elk jaar. Ik wil er graag een keer winnen. Ik heb er zin in’’, aldus Postma.

Meer informatie over de Delta Lloyd Regatta kunt u vinden op www.deltalloydregatta.org en www.eurosaf.org

Last modified: 13 mei 2014
Sluiten