Nieuws

25ste Schuttevaerrace live te volgen op internet

De komende KWS-Schuttevaerrace op 7, 8 en 9 juni is live te volgen op internet. Het Kenniscentrum Jachtbouw van de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden heeft dat mogelijk gemaakt. De 25ste race wordt met dit initiatief toegankelijk gemaakt voor toeschouwers aan de wal. Zij kunnen via de site wwww.schuttevaerrace.nl vanuit de luie stoel de race volgen, van start tot finish.

11:26

Een fietser van het team Yachtvision staat klaar om op de wal te springen. (Foto: www.schuttevaerrace.nl)
De komende KWS-Schuttevaerrace op 7, 8 en 9 juni is live te volgen op internet. Het Kenniscentrum Jachtbouw van de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden heeft dat mogelijk gemaakt. De 25ste race wordt met dit initiatief toegankelijk gemaakt voor toeschouwers aan de wal. Zij kunnen via de site wwww.schuttevaerrace.nl vanuit de luie stoel de race volgen, van start tot finish.


Voorzitter Loek Hermans van MKB-Nederland en oud-Commissaris van de Koningin in Friesland geeft in Marina Stavoren donderdag 7 juni aanstaande ‘s morgens zeven uur het startsein voor de jubileumeditie van wat inmiddels geldt als een van de zwaarste zeilraces van Nederland. Aan de krachtmeting van zeilen, fietsen en hardlopen – non-stop voornamelijk op IJsselmeer, Waddenzee en een drietal Waddeneilanden – doen dit keer rond de vijftig teams mee, bij elkaar zo’n 250 sporters.


Transponders
Van de deelnemende jachten worden vijftien uitgerust met transponders, die gedurende de race hun exacte positie aangeven. Via internet is live te volgen hoe de wedstrijd zich ontwikkelt. De positie van de jachten wordt niet alleen op de kaart aangegeven, maar ook via satellietbeelden en zelfs met een combinatie van beide. De Noordelijke Hogeschool maakt het daarmee mogelijk de wedstrijd live thuis te volgen.
Niet alleen door de posities van de jachten voortdurend in kaart te brengen; de met transponders uitgeruste deelnemers (verdeeld over de kopgroep, de middenmoot en de ‘staart’) kunnen ook filmpjes en foto’s versturen, die real time op de site worden getoond. De organisatie hoopt volgend jaar de hele vloot van een transponder te kunnen voorzien.


Gevreesde ondiepte
De route voor de komende race is ongewijzigd. Dat betekent dus dat de Paardenhoek, een door de schippers van de dieper stekende schepen gevreesde ondiepte in de route van Texel naar Vlieland, in het parcours blijft opgenomen. Om vastlopen zoveel mogelijk te voorkomen, heeft de organisatie besloten het fietsparcours op Texel met bijna veertig kilometer in te korten tot ruim zestig kilometer. Nog steeds een respectabele afstand voor een individuele tijdrit. De iets kortere afstand maakt het echter mogelijk dat de jachten eerder op weg gaan naar Vlieland en daardoor naar verwacht voldoende water onder de kiel hebben om de beruchte ondiepte zonder al te veel problemen te passeren.


De eerste initiatieven van de KWS-Schuttevaerrace (KWS staat voor Koninklijke Watersportvereniging Sneek) dateren van 1981. Die hebben ertoe geleid dat twee jaar later de eerste officiële race werd gevaren. Vele duizenden (water)sporters hebben in de loop der jaren de handschoen opgenomen, hebben de uitdaging aangedurfd. Geteisterd door stormen en windstiltes, hoge zeeën en diepe dalen, angstaanjagende snelheden en kluisterende wantijen, moet je sterk in je schoenen staan om de beproeving tot het laatst toe te volbrengen.


Gekkenwerk
Sommigen  noemen dat ‘gekkenwerk.’ ‘Gekkenwerk’ is dan ook de titel van het lees- en kijkboek, dat na de zomer verschijnt en waarin een kwart eeuw Schuttevaerrace op luchtige wijze voor een vriendenprijs in woord en beeld voor het nageslacht wordt vastgelegd. De opbrengst komt ten goede aan de organisatie van de KWS-Schuttevaerrace.

Ga naar www.schuttevaerrace.nl.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten