Nieuws

25ste Nacht van Spakenburg

Dit jaar wordt voor de 25ste keer de Nacht van Spakenburg georganiseerd. De jubileumnacht wordt gevaren op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni, het weekend na Pinksteren. De 'Nacht' is in 25 jaar een niet weg te denken watersportevenement geworden en uitgegroeid tot een van de grootste zeilevenement op de Randmeren en het Markermeer.

15:32

Een markant punt in de route van de Nacht: de passage van de Hollandse Brug. (Foto: www.nachtvanspakenburg.nl)
Dit jaar wordt voor de 25e keer de Nacht van Spakenburg georganiseerd. De jubileumnacht wordt gevaren op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni, het weekend na Pinksteren. De ‘Nacht’ is in 25 jaar een niet weg te denken watersportevenement geworden en uitgegroeid tot een van de grootste zeilevenement op de Randmeren en het Markermeer.

De Nacht van Spakenburg is een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met het zeilen in het donker. Dat is van belang is voor het maken van grotere trips. Voor de minder ervaren deelnemers is er het geruste gevoel niet alleen te zijn. Als het donker wordt is men meer op zichzelf aangewezen. Dan komt het op de eigen navigatie aan. De wedstrijd/prestatietocht duurt langer dan de gemiddelde dagtrip, daarom is de voorbereiding ook een belangrijk aspect;

Banen
Alle schepen varen dezelfde route van Spakenburg, over de Randmeren, naar het eiland Pampus. Vandaar zijn verschillende banen uitgezet op het Markermeer met een lengte variërend van 25 tot 70 mijl. Behalve scherpe kajuitzeiljachten van diverse typen en grootte, doen er platbodems mee. Er wordt gestreefd de startgroepen niet groter te maken dan maximaal 25 schepen. De scherpe jachten zijn ingedeeld volgens de SW- en de ORC-klassen. Bij voldoende inschrijvers worden er startgroepen van een eenheidsklasse gevormd. Sinds 1998 is dat het geval met de Kolibri’s en vorig jaar is de sportboten klasse toegevoegd.

Veiligheid
De organisatiecommissie kan weliswaar de verantwoordelijkheid van de schippers zelf niet overnemen, maar bevordert de veiligheid door steekproefsgewijs te controleren op de aanwezigheid van de elementaire veiligheidsvoorzieningen. De banen op het Markermeer worden zo uitgezet dat drukke vaarroutes zoveel mogelijk worden gemeden. Tevens heeft men voor calamiteiten een eigen veiligheidsplan opgesteld.
Vlak voor de start worden de laatst bekende weersverwachtingen, windsterkte en richting, de banen en gemiddelde theoretische snelheid per startgroep in een speciaal daarvoor ontwikkeld computerprogramma gezet. Hiermee wordt de te verwachten wedstrijdduur per startgroep berekend om er voor te zorgen dat zaterdagmorgen alle deelnemers veilig omstreeks 10:00 uur kunnen finishen.
De nacht is voor de thuisblijvers op onze website te volgen, omdat de positie van de deelnemende schepen tijdens het verloop van de tocht/ wedstrijd daarop te vinden is.

Jubileum
Om de start van de jubileumnacht bijzonder te maken, zullen er verschillende feestelijke activiteiten op de wal worden georganiseerd en zal er knallend worden gestart op vrijdagmiddag 1 juni voor de haven van Spakenburg. De eerste startgroep vertrekt om 18.00 uur. Gefinisht wordt er zaterdagmorgen tussen 7.00 en 12.00 uur, ook weer voor de haven van Spakenburg. Zaterdagavond om 20:00 zal de prijsuitreiking plaats vinden en ook deze zal vanwege het jubileum een bijzonder tintje krijgen.

Voor deelnemers is de overnachting voor en na de wedstrijd in de haven van WSV De Eendracht gratis. Voor degenen die hun schip over land willen aanvoeren, is er de mogelijkheid om deze op vrijdag te water te laten en na afloop weer te hijsen.

Kijk voor meer informatie op: www.nachtvanspakenburg.nl

Last modified: 4 september 2007
Sluiten