Nieuws

24-Uurs gestart

Om 19.00 uur startte de eerste klasse in de 24-Uurs race. Daarna volgden nog drie klassen, zowel toer- als wedstrijdjachten. Met een matige wind en een lekker avondzonnetje was de start mooi om te zien. 724 Jachten zijn begonnen aan 24 uur non stop zeilen en zoveel mogelijk mijlen maken.

 

21:03

Vooral in Lelystad aan de zuidkant van het IJsselmeer was de start fenomenaal. Een spinnakerkoers naar de eerste boei. Normaalgesproken starten er niet zoveel jachten aan de zuidkant van de Houtribsluizen, maar nu was het een drukte van belang. Een gunstig eerste rak zorgde ervoor dat veel jachten deze kant kozen. De wind is vandaag namelijk al naar het noordoosten gedraaid. Een aantal jachten lag in de Houtribsluis om naar de noordzijde te gaan, maar voeren per kerende sluis weerom om de zuidkant te pakken. Het eerste rak aan de noordkant was een kruisrak.

Ook de organisatie was verheugd dat er dit jaar zoveel jachten aan de zuidkant starten, al zorgde dat wel voor wat chaos. Niet iedereen presenteerde zich netjes aan het wedstrijdcomité, zodat niet alle jachten genoteerd konden worden. Hoewel het startcomité haar uiterste beste deed, zijn er waarschijnlijk toch minstens twee jachten in de toerklasse gestart zonder genoteerd te zijn. En dat is zuur: als je na 24 uur zeilen erachter komt dat je niet gestart bent, omdat je wedstrijdnummer niet opgeschreven kon worden. Gelukkig zijn de zeilers daarvan nu nog onwetend en zullen ze hun uiterste best doen om veel mijlen te maken.

Ook in Volendam was het druk. Vooral in de toerklasse startten daar veel jachten. Minder wedstrijdjachten hadden voor deze kant gekozen. Onder meer Stavoren en Lelystad waren populairder. Het eerste rak vanuit Volendam is net bezeild, heel hoog aan de wind. Daarna zijn veel jachten op weg gegaan naar Lelystad. Met de gennaker of spinnaker zullen ze aardig wat mijltjes pakken voordat ze ergens in de wedstrijd naar het noordelijk gedeelte gaan schutten.

Straks meer over de 24-Uurs.

Last modified: 30 augustus 2008
Sluiten