Actueel

Voortvluchtige moordenaar Sir Peter Blake opgepakt

10:34

2001-12-06 21:52:00 BRJ01 - 20010912 - RIO DE JANEIRO, BRAZIL : (FILES): This 12 September 2001 file photo shows New Zealand yachtsman Sir Peter Blake during a press conference before his boat, the Seamaster, in Rio de Janeiro, Brazil. Blake, the manager of Team New Zealand©s victorious 2000 America©s Cup campaign, has been slain by pirates in Brazil, military police said 06 December 2001. Blake, 53, one of the most successful yachtsmen in the history of the sport, was shot overnight 05 December 2001 when six armed masked men attacked his vessel, said police in the Amazonian town of Macapa, where the incident happened. (BRAZIL OUT / INTERNET OUT) EPA PHOTO AFPI/AESTADO/TASSO MARCELO/as/pa/dec

Zestien jaar na zijn ontsnapping uit de gevangenis is een van de moordenaars van zeiler Sir Peter Blake opnieuw opgepakt. Legendarisch zeiler Blake werd in 2001 in het Amazonegebied vermoord bij een overval op zijn jacht.

Legendarisch zeiler

Nieuw-Zeelander Sir Peter Blake werd gezien als één van ‘s werelds grootste zeilers. Hij won de Whitbread Round the World Race (de huidige Volvo Ocean Race) in 1989-90 met Steinlager 2 en zette de Jules Verne Trophy – samen met Sir Robin Knox Johnston – op zijn naam door met catamaran ENZA New Zealand in 74 dagen rond de wereld te zeilen. Ook leidde hij Nieuw-Zeeland twee keer naar de overwinning in de America’s Cup.

Sir Peter Blake (1948-2001). (c) David Giles/EPA

Ten tijde van de noodlottige reis was Blake in het Amazone-gebied om als ambassadeur van de VN aandacht te vragen voor de vervuiling. Daar werd het jacht, met daarop Blake, zijn dochter en dertien andere bemanningsleden, overvallen door zes gewapende mannen. Blake trok een pistool om zich te verdedigen, maar werd in het vuurgevecht dat volgde doodgeschoten.

32 jaar cel

Moordenaar Jose Irandir Cardoso werd in februari in de kraag gevat bij een routinecontrole in de Braziliaanse staat Para. Na de overval in 2001 werd hij veroordeeld tot 32 jaar cel voor zijn aandeel in de moord. Hij wist uit de gevangenis te ontsnappen en was sindsdien voortvluchtig.

Last modified: 7 maart 2018
Sluiten