Actueel

Maaiponton en Waterplanten.nu beloond met een publieksprijs

Project Innovatie Maaitechniek en Vaartuignavigatie

13:34

Weet je nog dat we aan jullie vroegen om op het project Innovatie Maaitechniek en Vaartuignavigatie te stemmen om de WOW Publieksprijs in de wacht te slepen? Dat heeft vast geholpen, want deze genomineerde heeft de WOW Publieksprijs voor Beste Samenwerking van 2023 gewonnen! Het initiatief richt zich op de bestrijding van fonteinkruid. Het project werd door het publiek uit acht nominaties gekozen, die door wil en durf innovatie in de weg- en watersector mogelijk maken.

Op donderdag 2 november werd bekendgemaakt dat project Innovatie Maaitechniek en Vaartuignavigatie met de publieksprijs huiswaarts zou keren. En daarbij hoorde ook een cheque van €5000. Dat bedrag zal gebruikt worden voor verdere ontwikkeling van het initiatief.

Meer veiligheid voor waterrecreanten op het water

Door intensieve samenwerking tussen de Stichting Maaien Waterplanten Randmeren, de Coöperatie Gastvrije Randmeren en Techmaps Remote Sensing BV wordt het project mogelijk gemaakt. Samen hebben zij een innovatief maaiponton én het product Waterplanten.nu gerealiseerd. Het product omvat meerdere apps om waterplanten te monitoren en te maaien. Dit helpt waterbeheerorganisaties om woekerende waterplanten effectiever aan te pakken tegen lagere kosten. En dat zorgt weer voor meer veiligheid voor waterrecreanten.

“De prijsuitreiking was feestelijk,” vertelt Chris de Graaff, oprichter van Techmaps Remote Sensing BV, aan Zeilen. “We wisten niet dat we zouden winnen. Het is geweldig dat zoveel watersporters en liefhebbers op het project hebben gestemd. We gaan met Waterplanten.nu ons stinkende best doen waterplanten zo goed mogelijk in kaart te brengen en te maaien, zodat iedereen kan genieten van een fijne tijd op het water!”

De juryleden waren onder de indruk van de samenwerking, opschaalbaarheid en innovatieve karakter van alle projecten. Een bijzondere vermelding was er voor het project Innovatie Maaitechniek en Vaartuignavigatie: “Met het verbinden van overheden aan private partijen en van uitvoerders zoals de maaibedrijven en machinebouwers aan provinciale beleidsmakers hebben de initiatiefnemers een bijzondere prestatie neergezet”.

Over het maaiponton en de applicatie(s)

Voor de korte en middellange termijn kan de onveiligheid en hinder op het water door fonteinkruid alleen worden beperkt door te maaien. Om het maairendement te verhogen, innoveerde de Stichting Maaien Waterplanten Randmeren de maaitechniek. Een maaiponton met unieke combinatie van grote maaibreedte en continue inzameling van het maaisel.

Techmaps Remote Sensing BV ontwikkelde aanvullende plannings- en monitoringsinstrumenten: de Waterplanten.nu Beheer App en Maai App. Tevens bleek er behoefte aan een aanvullend navigatie-instrument voor waterrecreanten. Voor de pleziervaart ontwikkelde Techmaps de gratis app Waterplanten.nu. Deze app brengt dagelijks alle informatie over locaties en groeistadium van waterplanten en het maaien samen. Het toont zowel de gebieden waar fonteinkruid zich verspreidt als de zones die al gemaaid zijn. De app leidt gebruikers veilig naar de best bevaarbare recreatiegebieden. Gedurende de afgelopen zomermaanden is de app meer dan 100.000 keer geraadpleegd en heeft zich bewezen als een wezenlijk hulpmiddel.

Omslagfoto: © Techmaps Remote Sensing BV

Last modified: 8 november 2023
Sluiten