Actueel

Jachtverzekeringen uitgelegd

08:37

Het verzekeren van je boot is niet het leukste onderdeel van het zeilen. Toch is het wel de moeite waard er eens goed bij stil te staan. Niet alleen om wellicht premie te besparen, maar – veel belangrijker – om goed verzekerd te zijn. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Net als belastingen zijn verzekeringen soms taaie kost. Standaardbegrippen, aandachtspunten en uitzonderingen maken het dan lastig de beste verzekering te vinden. Met dit dossier willen je bewust maken van de verschillen en mogelijkheden.

WA OF CASCO

De basis van jachtverzekeringen is de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Hiermee verzeker je je tegen de kosten van schade die je aan anderen toebrengt en waar jij aansprakelijk voor bent. Hoewel dit in Nederland niet verplicht is, kun je hier in onze ogen niet omheen. Als je zonder WA-verzekering een schade veroorzaakt die groter is dan wat je kunt betalen, ruïneer je daarmee jezelf en laat je een ander met een deel van de schade zitten. Veel jachthavens vereisen – terecht – ook dat je minimaal een WA-verzekering hebt. Een volgende stap is om ook eventuele schade aan je eigen schip te verzekeren. Zo’n verzekering wordt cascoverzekering (vroeger ook wel allriskverzekering) genoemd. Of je een dergelijke cascoverzekering nodig hebt, kan afhangen van welk deel van je vermogen in je boot zit, en of je denkt een onder- of bovengemiddeld risico op schade te lopen. Hoe handig je bent om eventuele problemen zelf op te lossen kan ook een rol spelen. Een belangrijk argument om een cascoverzekering af te sluiten, kunnen hulpverlening-/bereddingskosten zijn. Deze zijn namelijk vaak alleen (of beter) verzekerd in combinatie met een cascoverzekering. Hierover later meer.

Zeilen 7-2018Zeilen 07/2018

Ben je benieuwd naar meer begrippen, aandachtspunten en praktijkervaringen over jachtverzekeringen? Dat lees je in Zeilen 07/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Tekst: Marinus van Sijdenborgh, Riemer Witteveen en Ronne Aarts

Tags: Last modified: 9 juli 2018
Sluiten