Actueel

Havenmeester Jaap: ‘Het karakter van 50 jaar geleden is er nog steeds’

Deze week: het gezicht achter de haven van Durgerdam

19:26

© Harro van Schoonhoven

Durgerdam telt twee havens: Zeilvereniging Het Y en de watersportvereniging. Bij de laatst genoemde, WSV Durgerdam, is Jaap Porsius inmiddels al zo’n twintig jaar de havenmeester. Na al die jaren verveelt deze vrijwillige rol hem nog steeds niet, want elke dag gebeurt er wel iets bijzonders.

Hoe lang bent u hier al de havenmeester?
“Op het moment dat ik met pensioen ging, vroeg de toenmalige penningmeester of ik hier de havenmeester wilde worden. Daar heb ik toen ‘ja’ op geantwoord. Ik vond het belangrijk om ook na mijn pensioen gezond te blijven en in beweging te zijn. Elke dag kom ik weer met verschillende mensen in aanraking. Soms verloopt een dag rommelig en op het andere moment gaat alles van een leien dakje. Die afwisseling maakt dat ik na al die jaren nog steeds met heel veel plezier hier rondloop.”

Wat kunt u vertellen over de haven?
“In 1972 is de haven opgericht. Daarvoor sloegen mensen een steiger in elkaar en legden hun boot neer. Je betaalde veertien gulden belasting en dat was het. Op een gegeven moment wilde de gemeente een rechtspersoon aanwijzen en toen staken een aantal Durgerdammers de koppen bij elkaar. Ook omdat zij bang waren voor een commerciële bedoening. Op dat moment werd dus de watersportvereniging opgericht. De prijzen die we hanteren zijn nog steeds heel betaalbaar. Dit jaar bestaan we vijftig jaar en nog steeds heerst het karakter toen.  Zelf ben ik ook lid vanaf het eerste uur.”

© Harro van Schoonhoven

Hoe is het gesteld met de drukte?
“Aan het begin van het seizoen vond ik het een beetje stil, maar gelukkig hebben we nu niks meer te mopperen. In de coronatijd waren we natuurlijk ook gewend dat bijna iedereen op een boot klom. Inmiddels zijn ook de vliegvakanties weer mogelijk en ik denk dat het ook daarmee te maken heeft. We hebben een heel goede verstandhouding met Zeilvereniging Het Y. Als het daar regent, dan druppelt het hier. Ik bedoel daarmee te zeggen dat als zij geen plek meer hebben voor passanten, dat ze dan naar ons worden doorgestuurd. Ik ben heel blij dat de samenwerking tussen onze havens zo goed is.”

En hoe staat het ervoor met het fonteinkruid?
“Dat is natuurlijk een heel rottige kwestie. Toch, als schippers de vaargeul goed aanhouden, dan heb je weinig problemen om Durgerdam binnen te komen. Je moet gewoon niet buiten de vaargeul komen waardoor je in het ondiepere water terechtkomt, dan kun je namelijk wel in zo’n veld met waterplanten terechtkomen.”

Waaraan voldoet een goede havenmeester volgens u?
“Als havenmeester moet je flexibel zijn en weten hoe je met mensen om moet gaan. Elk persoon is anders en reageert daarom ook verschillend. Daar moet je dus wel mee kunnen omspringen. Als het nodig is moet je ook kunnen optreden, maar gelukkig komt dat weinig voor. Er is altijd wel een oplossing voor iets te bedenken waarmee iedereen vrede heeft.”

Last modified: 2 september 2022
Sluiten