Actueel

Havenmedewerker Jolanda over de gezelligheid op Jachthaven Andijk

Vanaf nu vaar je deze haven nooit meer voorbij

13:11

jachthaven andijk

Ben jij weleens in Jachthaven Andijk geweest? Vaak wordt deze plaats overgeslagen en dat is eigenlijk hartstikke zonde. Alleen al omdat je dan het gezellige haventeam misloopt. Zeilen sprak met havenmedewerker Jolanda Rob.

Kun je jezelf kort voorstellen?

“Ik ben Jolanda en samen met mijn leuke collega’s vorm ik het gezicht van Jachthaven Andijk. Ik sta in de receptie en de havenwinkel en dat doe ik 3,5 dag in de week. Eigenlijk werk ik mijn hele leven al binnen de watersportbranche. Hiervoor was ik werkzaam bij een grote watersportzaak in Medemblik. Toen deze de deuren sloot, ben ik benaderd om hier te komen werken en zo geschiedde. Dat is inmiddels al bijna negen jaar geleden. Ik houd van water. Het klinkt misschien gek, maar als ik terugkom van vakantie ruik ik het water gewoon.”

Wat voor haven zijn jullie?

“We zijn een rustige haven die een perfecte service biedt. We hebben geen grote stad, maar wel een mooie omgeving waar je je goed kunt vermaken. Verken de buurt bijvoorbeeld op onze leenfietsen of op de e-choppers die je bij ons kunt huren. Op het haventerrein vind je onze winkel. Dit is geen grote supermarkt, maar een zaak waar je terechtkunt voor de eerste behoeften. Zo zijn er ’s morgens lekkere verse broodjes. Op z’n West-Fries gezegd is de winkel een beetje ‘kneuterig’, maar die gezelligheid wordt juist gewaardeerd door onze gasten.”

Hoe ziet jullie team eruit?

We werken met drie dames in de receptie, er lopen drie havenmeesters rond, er zijn twee uiterst propere schoonmakers, een administratief medewerker en de directeur. In de receptie zijn we het eerste aanspreekpunt voor de gasten. Ze bellen ons voor een ligplaats en we ontvangen de passanten. Ons team is fantastisch op elkaar ingespeeld. Iedereen werkt hard en wil graag helpen. En het belangrijkste: we hebben allemaal veel plezier in ons werk. Dat stralen we ook uit en dat voelen de gasten. Een hartelijk woord wisselen maakt de dag een stuk vriendelijker.”

Waarom moet vanaf nu niemand zomaar meer langs Jachthaven Andijk varen?

“Wat eigenlijk heel vreemd is, is dat Andijk door watersporters vaak wordt overgeslagen. Zij varen meteen door naar bijvoorbeeld Hoorn, Enkhuizen, Den Oever of Medemblik. Dat was vroeger ook al zo toen ik nog met mijn ouders meezeilde. Het is toch raar dat Andijk niet echt op de kaart staat? De afgelopen drie jaar hebben we onszelf goed in de kijker gespeeld en dat merken we. Ook in de coronaperiode viel me op dat gasten ons voor het eerst bezochten. Zij zijn dan zelf ook verbaasd dat ze ons nooit eerder hebben ontdekt.”

Wat maakt werken op een haven zo leuk?

“Het werken op een haven is leuk, omdat er altijd wel wat te beleven valt. Elke dag is verschillend. Dan belt die, dan gebeurt er dat. We hoeven ons gelukkig nooit te vervelen. Onze haven groeit nog steeds en wordt steeds bekender. Daar komt bij dat onze ligging heel centraal is. Vanaf hier kun je prima uitwaaieren naar Stavoren, Lemmer of ’t Wad. Maar natuurlijk niet voordat je een nachtje bij ons bent geweest!”

Tags: , Last modified: 22 november 2022
Sluiten