Actueel

Gouden World Cup voor Nederlanders in Japan

17:18

From 9 to 16 September 2018, the Tokyo 2020 Olympic Sailing Competition venue in Enoshima, Japan, will host sailors for the first event of the 2019 World Cup Series. More than 450 sailors from 45 nations will race in the 10 Olympic events. ©JESUS RENEDO/SAILING ENERGY/ WORLD SAILING 16 September, 2018.

De zeilers die onder Nederlandse vlag varen hebben wederom het beste van zichzelf laten zien tijdens de Sailing World Cup Series. Van 9 tot en met 16 september verzamelden meer dan 450 zeilers uit 45 verschillende landen zich in het Japanse Enoshima, de locatie waar de Olympische Spelen in 2020 worden gehouden. Er werd acht dagen lang geracet in verschillende klasse. En met succes!

Na eerder dit seizoen al twee keer zilver op het Europees kampioenschap, de Prinses Sofia Cup in Palma en de World Cup in Hyères sleepte Heiner (Finn) op het olympisch water in Enoshima goud binnen. Dat de omstandigheden in Japan uiteenlopend kunnen zijn, werd de afgelopen twee weken duidelijk. Heiner: “In de week voor het evenement hadden we echt champagne sailing condities: zon, mooie golven en behoorlijk wat wind. Maar bij het beginnen van het evenement sloeg het weer compleet om en hadden we aflandige wind met veel windvlagen en winddraaiingen. Weer waarin je echt je ogen buiten de boot moet houden. Dat lukte goed. Ik was scherp en voerde mijn eigen plan uit zonder al te veel risico te nemen. Met waanzinnig goede starts en ijzersterke kruisrakken. Voor de wind heb ik mijn kansen gepakt en boten voorbij gevaren.”

Marit Bouwmeester. (c) JESUS RENEDO/SAILING ENERGY/ WORLD SAILING

Goud na goud na goud

Ook Marit Bouwmeester heeft gevlamd in Japan. In Enoshima heeft zij de wereldbekerwedstrijd in de Laser Radial-klasse gewonnen. Hierdoor heeft zij zich geplaatst voor ‘Tokio 2020’.
Ook de Nederlandse dames Afrodite Zegers en Anneloes van Veen in de 470 hebben goud, maar wel anders dan verwacht. Wegens een gebrek aan wind konden de overige medalraces van die dag, na die van de Laser Radial-klasse, niet meer worden gevaren. Zegers en Van Veen pakken zonder hun laatste race te varen goud. De RS:X voor mannen is gewonnen door Kiran Badloe. En Lilian de Geus werd tweede in de windsurfklasse voor dames.

(c) PEDRO MARTINEZ/SAILING ENERGY/WORLD SAILING

Leer het Japanse water kennen

Heiner gebruikt de komende week om nog wat extra trainingsuren te maken op het water waar het in 2020 allemaal moet gebeuren voor de Enkhuizenaar. Heiner: “Na de winst zondag hebben we maandag en dinsdag gebruikt om Tokyo zelf te verkennen. Echt als toerist dus met de karaoke, de robots en de drukke kruispunten. Vanaf woensdag gaan we nog vier dagen op het water trainen en dan hebben we nog drie dagen wedstrijden waarin we de Enoshima Olympic Week varen. Er zijn al veel mensen naar huis gegaan dus ik verwacht dat we met een bootje of tien zullen varen. Geen groot veld, maar ik wil hier gewoon alle uren op het water pakken die ik kan pakken. Hoe meer wedstrijden we varen en winnen hier hoe beter.”

Vorige maand tijdens het WK zeilen in Aarhus eindigde Nederland voor de eerste keer het hoogst in het landenklassement en werd daarmee voor het eerst het beste zeilland ter wereld. Amper vier weken later zorgen de Nederlandse zeilhelden ervoor dat zij samen de beste World Cup ooit hebben gevaren.

Marit was na de overwinning zo blij dat ze zelfs een stukje uit het liedje Barbie Girl van Aqua zingt:

 

 

Omslagfoto: JESUS RENEDO/SAILING ENERGY/ WORLD SAILING

 

Last modified: 11 oktober 2018
Sluiten