Actueel, Boten

Gipsy Moth IV staat te koop

12:00

Chichester Gipsy Moth IV
Francis Chichester aan boord van "Gipsy Moth IV" in 1967 (c) Eileen Ramsay/PPL

Gipsy Moth IV, de legendarische kits waarmee Sir Francis Chichester in 1966-67 de wereld rond zeilde, staat te koop. Het jacht is nu nog eigendom van Gipsy Moth Trust, maar die ziet zich genoodzaakt om de stichting te ontbinden. Het goede doel zegt dat een gebrek aan inkomsten als gevolg van Covid-19 en een duur onderhoudsprogramma, dat in de winter van 2019 werd uitgevoerd, tot te veel verlies hebben geleid.

Niet coronaproof

De beheerders van de stichting laten weten dat het verlies wordt opgevangen met reserves uit het fonds, maar dat een voortzetting onverantwoord is omdat er geen vooruitzichten zijn op inkomsten. Die verwerft de stichting met het charteren van Gipsy Moth IV, maar omdat het 52-voet jacht niet coronaproof kan worden gemaakt valt een groot deel van de inkomsten weg. De opbrengst uit de verkoop van Gipsy Moth IV zal worden verdeeld over een aantal gelijkaardige goede doelen.

Chichester Gipsy Moth IV

Francis Chichester aan boord van “Gipsy Moth IV” in 1967
(c) Eileen Ramsay/PPL

Opgeknapt

Gipsy Moth IV is de kits waarmee de toen 64-jarige Chichester van augustus 1966 tot mei 1967 rond de wereld voer. De reis was de eerste solo wereldomzeiling met maar één stop. Bij thuiskomst werd Chichester beloond met een koninklijke onderscheiding. De houten kits stond vervolgens 36 jaar lang op het droge in Greenwich, naast de clipper Cutty Sark. In 2005 werd ze volledig opgeknapt dankzij een geldinzameling van het Engelse zeiltijdschrift Yachting Monthly, de United Kingdom Sailing Academy en The Maritime Trust. Daarna zeilde ze voor een tweede keer de wereld rond, 40 jaar nadat Chichester aan zijn beroemde avontuur begon. Na deze reis werd Gipsy Moth IV gekocht door zakenpartners Eileen Skinner en Rob Thompson, die het Gipsy Moth Trust opzetten. Tien jaar lang zorgde de stichting ervoor dat ze in goede zeilconditie bleef en dat meer dan 1700 mensen de kans kregen om met haar mee te zeilen.

Een olifant en een chimpansee

Denkt u eraan de boot te kopen en net zoals Sir Francis Chichester de wereld rond te zeilen? Dan leest u best eerst even wat de man vertelt over Gipsy Moth IV, in zijn bekende boek Gipsy Moth IV circles the world (De wereldreis van Gipsy Moth IV). Dat is niet bepaald een verkooppraatje:

“Het zou beter zijn als een derde van de boot eraf gezaagd zou worden. Die boot was veel te groot voor mij. Gipsy Moth IV heeft voor mij totaal geen sentimentele waarde. Ze is chagrijnig, moeilijk en heeft minstens drie bemanningsleden nodig – een persoon om te navigeren, een olifant om de helmstok te besturen en een chimpansee met armen van meer dan twee meter om beneden de uitrusting te bedienen.”

Meer informatie over Francis Chichester en zijn zeilreis met Gipsy Moth IV vind je in deze korte documentaire en op de website van Gipsy Moth Trust.

Lees ook het artikel: Chichester: Een zeillegende die eenzaamheid op zee verhielp met gin.

Omslagfoto (c) Eileen Ramsay/PPL

Tags: , , Last modified: 11 maart 2021
Sluiten